Ellopták a miniszterelnökségi államtitkár laptopját, az NNI hajtóvadászatot indított

Kiemelt ügy.

2018. szeptember 14., 19:52

Szerző:

Kiemelt ügyként kezeli a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a lopást, amelyben Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárának, Bíró Attilának a laptopját vitték el a tolvaj – derül ki az Átlátszó cikkéből. A portál cikke szerint a félmillió forint értékű laptopt a politikus kocsijának a csomagtartójából emelték el Dunakeszin egy bevásárlóközpont parkolójában. Egyelőre nem világos, hogy a tolvaj honnan tudta, hogy jelblokkolót kell hasznáűlnia az államtitkár kocsijának a feltörésekor.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért a NNI egyik egysége nyomoz az ügyben, az Országos Rendőr-főkapitányság azonban azzal hárította el az erről szóló kérdést, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adnak bővebb tájékoztatást az eljárásról. „A nyomozó hatóság kijelölésének vannak a hatáskör és illetékességtől való eseti eltérést megengedő szabályai” – hangzik a szűkszavú rendőrségi válasz, amely csak annyit árul el, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Augusztusban derült ki, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik kiemelt ügyekkel foglalkozó főosztálya hetekig nyomozott Földváry Gábor Istvánnak, a Honvédelmi Minisztérium egyik helyettes államtitkárának az ellopott tabletje után. Ő a Nyugati téren lehúzva felejtette az kocsija ablakát, a tolvaj azon nyúlt be és vitte el a tabletet, amely azóta sem került elő. A lopással egy párt gyanúsítottak meg.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.