Elképesztő választ adott a fideszes polgármester az egyszerű segítségkérésre

2018. február 6., 06:37

Szerző:

Ahhoz képest, hogy akár emberéletek is múlhatnak az önkormányzat támogatásán, Szentendre fideszes polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós megdöbbentően kisstílű válasszal utasított el egy segítségkérő levelet a zebrazászlók ügyében – derül ki abból a cikkből, amelyet az Index írt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik Facebook-posztja nyomán.

Fotó: Versegjhi-Nagy Miklós honlapja

A  történet azokkal a zebrazászlókkal kezdődik, amelyeket amerikai mintára Gödöllőn a város egyik lakója, Füle Sándor helyezett ki a gyalogos átkelők két oldalán. A zebrazászló fényvisszaverő, eszköz. Baleset-megelőzésre használják, önfeledten száguldozó sofőröket lehet figyelmeztetni vele, hogy fékezzenek egy-egy gyalogos átkelő előtt. Aki biztonságosan át akar menni egy zebrán – főleg idősek és gyerekek –, az egyik oldalon kiveszi a tartójából, maga elé tartva lelép az úttestre, és ha minden rendben, a túloldalon beteszi az ott lévő tartóba. Füle Sándor egy halálos baleset után állt elő az ötlettel, amelyet mindössze 40 ezer forintból sikerült megvalósítania, és voilá, érezhetően javult a helyzet a városi zebrákon.

Gödöllőnek megtetszett a sok kis sárga lobogó – talán túlságosan is, néhánynak ugyanis lába kelt az elején –, csakhogy a Magyar Közút meglátta az üzleti lehetőséget, és elkezdett zebránként 34 815 forint szakfelügyeleti díjat kérni a kihelyezőktől. Gödöllőn ekkor Füle Sándor eltüntette a tartókat és a zászlókat, már csak azért is, mert állami hatóságként a Magyar Közút előírta – hangzik az Index január 31-i cikke –, hogy a zászlótartót tilos közúti jelzésen vagy a tartóelemén, és bármely más, a forgalom szabályozására vagy védelmére szolgáló berendezésen, úttartozékon elhelyezni, és  nem eshet abba a sávba sem, amelyben a KRESZ-táblákat elhelyezték. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag az egész ötletet száműzték az utakról, annak ellenére, hogy már több Budapest környéki város és község is kapva kapott a lehetőségen, hogy legyen zebrazászlója, és kért engedélyt a kihelyezésre a Magyar Közúttól. Az állami hatóság január 30-i levele szerint Szentendrén, Diósdon, Budakalászon és Leányfalun kértek és kaptak engedélyt a kihelyezők, Solymáron, Pomázon és Pilisvörösvár pedig folyamatban volt az engedélyeztetés. Szentendrére, Pomázra, Budakalászra és Leányfalura szóló engedélyt ugyanaz a személy nyújtotta be.

Fotó: Zászlót a veszélyes zebrákra!/Facebook

Ami Szentendrét illeti, Verseghi-Nagy Miklós elé akkor kerülhetett az ügy, amikor kihelyezőként egy Kővári Attila nevű férfi levélben fordult hozzá, kérve, hogy ne ő maga, hanem a közérdekre való tekintettel esetleg az önkormányzat fizesse ki azt a szakfelügyeleti díjat, amelyről a Magyar Közút be akarja nyújtani a számlát. Bár Szentendre esetében ez mindössze 180 ezer forint körüli összeg lenne, a városi önkormányzat pedig láthatóan szívén viseli a gyalogos átkelőhelyek ügyét – nemrég javasolták, hogy a rosszul kivilágított zebrákon mindenki viseljen láthatósági mellényt –a polgármesternek erre a válaszra futotta:

Tisztelt Kővári Attila úr!

Köszönöm megkeresését. Érdeklődni szeretnék, hogy a Leányfalui Hírek 2018. januári számában a 7. oldalon található „Adóhátralékosok listája” kimutatásban Ön szerepel vagy névrokona?

Üdvözlettel,

Verseghi-Nagy Miklós

Kővári Attila ezen eléggé kiakadt – „Mi köze a kettőnek egymáshoz??? Lenyomoznak? Megfigyelnek? Megfélemlítenek? Vagy csak kíváncsi, hogy tényleg tudjon segíteni?” –, de a polgármester kérdésére a válasz az, hogy nem, a zebrazászlók ügyében pedig talán még nem veszett el minden remény, a 37 kilométerre fekvő Gödöllőn legalábbis  Füle Sándor tegnap délelőtt bejelenthette, hogy végül minden engedélyt megkapott a Magyar Közúttól, a 34 815 forintos szakfelügyeleti díjról pedig már nincs szó, így városban most már legálisan vannak kint a sárga lobogók.   

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.