Elismerte a főügyészség, hogy Rogánék letelepedési kötvénybiznisze szabálytalan volt, mégis elutasították a feljelentést

2018. április 5., 19:33

Szerző:

A Transparency International (TI) korrupcióellenes civil szervezet februárban feljelentést tett az Orbán-kormány letelepedési államkötvényei miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint is szabályozatlan volt a program. A parlament gazdasági bizottsága maga dönthetett a kötvényekről, hatásköréről semmilyen jogszabály nem rendelkezett. A főügyészség mégis elutasította a feljelentést – írja a G7.

Az indoklás szerint törvény szabályozza a parlament gazdasági bizottságának letelepedési államkötvénnyel kapcsolatos hatáskörét, de „a hatáskör gyakorlásának eljárásrendjére jogszabály rendelkezést nem tartalmaz, a bizottság ezt maga jogosult kialakítani”.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint ezzel a főügyészség megerősítette, hogy a kormánypártok a kötvénybiznisz olyan rendszerét alakították ki, amit se átlátni, se számon kérni nem lehet. A bizottság döntései azért nem minősülnek jogsértőnek, mert nincs kötelező előírás az engedélyeztetés menetéről.

A kötvényprogramot Rogán Antal 2012-es előterjesztésére vezették be, aki akkor a gazdasági bizottság elnöke volt. Eszerint az az EU-n kívüli külföldi állampolgár, aki 300 ezer euróért magyar állampapírt vásárol, letelepedési engedélyt kapott Magyarországon. Az állam az ötéves futamidejű államkötvények lejártakor visszafizeti a pénzt. A kötvényeket azonban nem az állam árusította, hanem nyolc magánvállalkozás, amik közül hét offshore cég. És nem állami hatóság adta ki az engedélyeket, hanem maga a bizottság.

Ligeti szerint ezzel a magyar állam átláthatatlan módon juttatott temérdek közpénzt magánvállalkozásoknak. A programban húszezer engedélyt adtak ki, köztük maffiózóknak istöbb mint 150 milliárd forint értékben.

A portál közérdekű adatigénylési pert nyert, így jutott hozzá a parlamenti testület dokumentumaihoz. Ebből kiderül, hogy a bizottságnak szavazással kellett (volna) az engedélyek kiosztásáról dönteni, mégis több esetben is egy személyben a bizottság elnöke döntött. Először Rogán Antal, majd Bánki Erik.

Várható volt, hogy a TI feljelentése az ügyészséghez kerül, mert mentelmi joggal rendelkező személyeket érintett. A rendőrség csak a 30 napos határidő után továbbította az ügyet. Az már csak hab a tortán, hogy tavaly áprilisban a kötvényeket forgalmazó Arton Capitalnél valószínűleg önbetörés történt, ahonnan több száz millió forint értékben vittek el eurót és forintot, illetve szervert és iratokat. A rendőrség mégsem talál gyanúsítottakat

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.