Háromszor gyorsabban drágultak az élelmiszerek, mint más termékek

2020. július 8., 09:51

Szerző:

Három százalék alá csökkent az infláció júniusban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közölt adatai alapján éves alapon átlagosan 2,9 százalékos volt a drágulás - szúrta ki a hvg.hu. Az átlag persze nagy szórást takar:

az élelmiszerek ára majdnem háromszor gyorsabb ütemben nőtt, éves alapon 7,8 százalékkal.

Ezen belül a párizsi, kolbász 20,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, déligyümölcs) 18,1, a sertéshús 17, a cukor 14,2, a száraz húsáruk 10,8 százalékkal lettek drágábbak. Tíz százalékot meghaladó mértékben (11,1 százalék) emelkedett a dohányáruk ára is. Nagyban módosítja azonban a képet az üzemanyagok jelentős áresése, ennél a kategóriánál 11,6 százalékos áresést mértek tavaly júniushoz képest.

A maginfláció, vagyis az egyedi hatásoktól szűrt infláció 4 százalékos volt, a nyugdíjas vásárlói kosárnál 3,6 százalékos – vagyis az átlagosnál magasabb – drágulást mért a KSH. Ez magasabb az idei – 2,8 százalékos – nyugdíjemelésnél is, vagyis a nyugdíjak reálértéke a tavalyi alatt van.

Koronavírus - Kijárási korlátozás
Fotó: Balogh Zoltán

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek az árak, ezen belül jó hír, hogy az élelmiszerek 0,6 százalékkal lettek olcsóbbak. Az idényáras élelmiszereknél 3,2 százalékkal estek vissza az árak, de a párizsi, kolbász kategóriában és a baromfihúsnál is áresést mértek (1,4, illetve 1,3 százalék). Havi alapon jelentősen nőttek viszont az üzemanyagárak: az olajárak emelkedése miatt 9,3 százalékos volt a drágulás.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.