Elég kínos, de Szijjártó Péter kedvenc amerikai katolikus egyetemén is működik társadalmi nemek tanulmánya szak

2018. augusztus 14., 10:44

Szerző:

Még júliusban derült ki, hogy megállapodás született a Notre Dame Egyetem vezetőivel arról, hogy a felsőoktatási intézmény 2019 őszén több szakot indít Budapesten, együttműködésben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. 

Szijjártó Péter büszkén újságolta is, hogy a Notre Dame a világranglista 150. helyét foglalja el az egyetemek globális rangsorában, a felsőoktatási törvény alapján az együttműködés előfeltétele pedig egy Magyarország és az Egyesült Államok közti kormányközi megállapodás.

Elég kínos, de a 444 olvasója most arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyébként katolikus beállítottságú Notre Dame campusán nagyon komoly tudományos kutatómunka zajlik a társadalmi nemek területén. A szakirány bemutatóoldalán szerepel, hogy 

„katolikus identitásunkból kiindulva a társadalmi nemek tanulmányozása megkönnyíti a nemek és a vallások metszéspontjainak tanulmányozását az etika, a kultúra és a politika alakításában”.

Ez meglepő annak fényében, hogy az Orbán- kormány éppen rendeletben akarja betiltani a genderképzést az CEU-n és az ELTE-n, egyebek mellett olyan érvekkel, hogy „a társadalmi nemek tanulmánya nem fér bele a keresztény értékrendbe”, vagy, hogy a piacon nincs kereslet a szakmára.

A Magyar Rektori Konferencia tegnap tudatta a 168 órával, hogy nem támogatja a két genderszak megszüntetését.