Elavult a CT, Ajkán nem vették észre egy nő halálos daganatát

2017. július 17. 21:20 - szerző: Ágoston Zoltán

2012 júniusa óta nem is használhatták volna a berendezést.

Az elavult CT-készülék is szerepet játszhatott abban, hogy 2014-ben Ajkán a a Magyar Imre Kórházban nem vették észre egy nő halálos daganatát – derült ki az RTL Klub Híradójának a riportjából. A csatornának az áldozat lánya mesélte el, hogy az anyja 2014 júliusában fej- és fülfájás miatt ment be CT-re a Magyar Imrébe, ahol a felvételek alapján azt mondták neki, hogy nincs semmi baj. Emiatt a kórházból diagnózis nélkül távozott, 2014 november 22-én viszont orrgaratrákban elhunyt. A nő CT-felvételeit később megnézték a szombathelyi Markusovszky Kórházban is, amelynek az egyik orvosa azt mondta, az elavult CT által készített felvételek rossz minősége is szerepet játszhatott abban, hogy Ajkán nem vették észre a daganatot. „A CT-képanyagot áttekintve retrospektív megállapíthatjuk, hogy már azon is ábrázolódik a kezdeti stádiumú tumor” – hangzik az erről szóló szombathelyi zárójelentés szövege.

Forrás: korhazajka.hu

A család emiatt a Magyar Imre betegjogi képviselőjéhez fordult, a kérdéseire adott hétoldalas minisztériumi válasz pedig úgy szól, hogy az ajkai CT-készülék 2012 júniusa óta nem felel meg a jogszabályban előírt feltételeknek – azóta korszerű MDCT-készülékre van szükség, amelynek a hiányáról a Magyar Imre szolgáltatója nem tett bejelentést –, az áldozatról 2014 júliusában készített felvételeken mindazonáltal más orvos sem vette volna észre a daganatot. Az RTL Klub Híradója az ügyben megkereste az ajkai kórházat is, amelytől azt a válazt kapta, hogy a betegeket a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházba küldik át CT-re.

Kórházi közlésekre hivatkozva ezután már az MTI írta meg, hogy a Magyar Imrében folyamatos a betegellátás, egy tervezett CT-vizsgálatot sem mondtak le az intézményben, a Csolnoky Ferencben pedig a megnövekedett betegszám miatt meghosszabbították a CT-műszakokat, illetve kezdetben hétvégén is dolgoztak azért, hogy aki Ajkán már előjegyzésben volt, a megfelelő és tervezett időpontban átessen a vizsgálaton.

Nemrég derült ki, hogy Magyarország bonyolult szívműtéteket végző egészségügyi intézményében, az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT-készülék, és emiatt a beteg gyerekeket a Heim Pál Kórházba, a felnőtteket pedig a Szent István kórházba szállítják át – akár nyitott mellkassal is.