Elárulva – A győrieket sokkolta a polgármesterük szexvideója

2019. október 17., 18:20

Szerző:

– Hol van a Borkai ház? – kérdezem a Győrhöz tartozó Bácsa Ergényi lakótelepén, ahol családi házak sorjáznak pedáns rendben.

A helybeli férfi sóhajt, széttárja a kezét:

– Hála istennek, nem tudom!

Itt, a megyeszékhelyhez tartozó egykori halászfaluban szinte teljesen üresek az utcák, vasárnap van, alig múlt dél, mindenki sziesztázik. Kiszállunk a kocsiból, a közelben egy állatkozmetika. Két férfi álldogál előtte egy nagy kutyával.

– Nem tudjuk, hol lakik a polgármester, ide is GPS-szel jutottunk el – mondják, aztán visszakérdeznek. – De a Borkai nem az Adrián van?

Nevetünk, pedig ők nem poénnak szánták. A fideszes polgármester háza nem túl hivalkodó, de az előtte álló gépjárműpark igen: egy hatalmas kék BMW motorból, egy Mitsubishi Pajeróból és egy Volkswagen Passatból áll a flotta. Mondják, Borkai – Kósa Lajoshoz hasonlóan – imád motorozni.

Csengetek, belemosolygok a kamerába. Az egyik ablak függönye megrezdül, de nincs válasz. Nyomom a gombot többször, eredmény nélkül. A világ- és olimpiai bajnok tornász, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori elnöke, aki ma már csak politikus, egy ideje kerüli a rivaldafényt: Az ördög ügyvédje blogon róla megjelent adriás, partihajós pornófelvételek után csak egy videóüzenet erejéig állt a nyilvánosság elé, részben elismerve a róla megjelent felvételek valódiságát.

Borkait azóta a Fideszben is kerülik, a potentátok óvatosan, de elhatárolódtak tőle. Tarlós István távozó főpolgármester egyértelműbb volt – félve, hogy a kormánypárti kampányt legyengítő „Borkai-vírus” eléri Budapestet –, lemondásra szólította fel, a Magyar Nemzet rákontrázott, aztán visszakozott, az ellenzék pedig tüntetett. A választások előtti pénteken Borkai elveszthette a türelmét, rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, aztán lemondta. Teljes volt a zűrzavar.

Hívom a sajtóst, hogy a polgármestertől interjút kérjek, de azt mondja, ez nem lehetséges, majd értesítenek, ha a nyilvánosság elé áll.

Az önkormányzati választás napján Győr utolsó őszi napsütésében fagyizik. Nyoma sincs a kampánynak, borkais plakátot elvétve látni, ellenzékit meg pláne nem. Maximum kormányzati intézkedéseket propagáló hirdetéseket. Azért lehet indulat az emberekben, valaki festéket dobott Borkai képmására az ipari parknál. Piros paca folyik le a városvezető mosolygós arcáról.

– Már 38 százalék elment szavazni – mondja egy decens, idős hölgy a Fidesz-irodán. Nyilatkozót keresünk nála, a párt eredményvárója felől érdeklődünk, de hiába.

– Az jónak számít? – kérdezem.

– Jó hát – mondja büszkén.

– Nem árt a Borkai-ügy maguknak?

– Nem hiszem – mondja. – Mindenki magánügynek tekinti.

A városban nem találunk olyan embert, aki Borkaira szavazott volna.

– A buszon mögöttem egy idős pár utazott, arról beszéltek végig, hogy kamu a szexvideó, valakik hamisították, Borkai jó ember, fejlődik a város – meséli egy huszonéves lány, aki a barátnőjével ül a hivatal előtti padon.

Erősen süt a nap, hunyorgunk. Ők nevetnek, amikor azt mesélik, hogy munkahelyükön minden reggel azzal kezdték a napot, hogy megnézték a polgármester újabb és újabb szexképeit, videóit.

– Nem mentünk el szavazni, ez nem rólunk szól – mondják, és nevetve mesélnek az internetes vicces akciókról: arról, hogy gyűjtenek a polgármesternek, mert a hajón készült meztelen felvételen az látszik, hogy lyukas a zoknija, meg a fotókról, amelyeken a város jelszavával, az Egy város – ezer élmény szlogennel poénkodik a netes népművész.

Méltatlan, nem városvezető, mondjon le, nem rá szavaztam, ilyet nem csinálhat – úton-útfélen ilyen mondatokat kapunk, ha Borkairól, a botrányáról érdeklődünk. A rendszerváltás előtt Győr a vagongyárról és vezérigazgatójáról, a vörös bárónak becézett Horváth Edéről volt híres. Volt munka, biztos fizetés. A város jó darabig balosnak számított, a rendszerváltás után az SZDSZ, illetve az MSZP fellegvára volt. Balogh József – aki az ántivilágban tanácselnökként, pártbizottságon is dolgozott – a rendszerváltás után tizenkét évig irányította Győrt polgármesterként, ráadásul két cikluson át volt országgyűlési képviselő. Miután úgy döntött, hogy lejárt az ideje, visszalépett a politikából, és Eredics Imrét javasolta utódjának, de a döntéskor – ahogy ma fogalmaz – a jelöltjét megbuktatták. Kun András lett a szoci polgármesterjelölt, őt a 41 éves Borkai könnyedén legyőzte. A baloldal kezéből onnantól kicsúszott az irányítás.

Balogh József egy sorházban él. A szocialista expolgármester kék melegítőben fogad. Leülünk az ebédlőben. Nippek a vitrinben, a falon az erdélyi felmenők megsárgult képei. A 75 éves politikus, közgazdász Sepsiszentgyörgyről származik, felesége is erdélyi. Arról volt híres, hogy hol furfanggal, hol erőszakkal, de mindig legyőzte politikai ellenfeleit. Még Gyurcsány Ferencet is, aki a megyében kezdte pártkarrierjét. A 2008-as válság után egyike volt azoknak a megyei szocialista potentátoknak, akik megüzenték a mai DK-elnöknek, hogy távoznia kell a miniszterelnöki székből. Pedig egykor Balogh volt Gyurcsány első nagyvárosi támogatója. A legendáriumnak az is része, hogy ha talált a balhoz húzó, közpénzre áhítozó enyveskezűt, azonnal kipenderítette a megyéből. 2004-ben jelentette be, hogy fokozatosan visszavonul a politikától. Azóta leszokott a dohányzásról, a szíve nem bírta, de ma is aktív, tanácsokat ad, hol kérve, hol kéretlenül. Lelkiismereti okokból, állítja. Ha megkeresték valamilyen ügyben – mint mondja: vagy tévedésből, vagy megszokásból –, mindig közbenjárt a jegyzőnél vagy Borkainál.

– Korrekt volt a kapcsolatom vele. A város öt díszpolgári címet adott ki a kezdeményezésemre. Az MSZP-frakció és a Borkai közötti konfliktusokban, amelyekben a polgármester azzal fenyegetőzött, hogy képviselőink ellen méltatlansági eljárást indít, békítő szerepben léptem fel. Bementem hozzá, és azt mondtam neki, akkora erőfölényben van, hogy ezeket a támadásokat le kell nyelnie.

Borkait politikailag mérsékeltnek tartja, szerinte még Orbánnak is visszabeszélt, a kormányfő embereinek egy részét elhajtotta, például Eperjes Károlyt sem támogatta, amikor a Fidesz-közeli színész színházigazgató akart lenni a városban. Azt mondja, Borkai nem rombolta le elődjének munkáját: a győri egyetem, az ipari park ügyét is szívén viselte. Idehozta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is. Egy kicsit árnyalja a dicséretet, hogy az ETO-csarnok – amelyet a quaestoros Tarsoly Csabával hoztak össze – helyzete a mai napig rendezetlen.

Más szocialista beszélgetőtársaink is jókat mondanak Borkairól. Azt mesélik, hogy miután megszületett a DK, a pártjuk kettészakadt, és ők egymással folyamatosan egyezkedni kényszerültek, veszekedtek, külön utakon jártak, Borkai a konszolidált városvezetői szerepet játszotta el. Tele volt a kassza az iparűzési adóból, szépült a város. A fideszes vezető erős gazdasági hatalmat épített fel, kerülte a migránsozást, az agresszív kormánypolitikát, kereste a kapcsolatot a baloldallal. Az MSZP választásról választásra óvakodott attól, hogy keményen támadja, pedig tudtak arról, hogy szépségkirálynő lánya huszonévesen étteremhez jutott a környék egyik legnagyobb vállalkozójától, és hallottak az Audi-ügyről is. Már évekkel ezelőtt írt róla a sajtó, hogy Borkai barátja, Rákosfalvy Zoltán, az önkormányzat ügyvédje, illetve rajta keresztül egy hozzá több szálon kapcsolódó offshore hátterű cég szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol később az Audi központja épült. Egy helyi ügyvéd azt mesélte nekünk, Rákosfalvy irodája a legnagyobb győri ügyvédi vállalkozássá nőtte ki magát, sok haragost is szerzett a sportszerűtlen, olykor etikátlan módszerei miatt.

– A mostani helyzetnek megvoltak az előjelei – mondja Balogh József. – A táborából többen megkerestek minket, utazásairól, magánéletéről, helyi maffiózókkal való kapcsolatairól, pénzkimenekítésről beszéltek. Kérték, hogy lépjünk fel ellene, de igazi bizonyítékokkal nem álltak elő. Óvatos voltam, korábban rólam is pletykáltak mindenféle valótlanságot, nem tudtam, hogy a Borkairól szóló történetekben mennyi az igazság.

Balogh ennek ellenére több bejelentést tett: az ügyészséget, a számvevőszéket, a rendőrséget is megkereste.

– Kerek perec azt mondták, hogy fideszesekre vonatkozó bejelentésekre nem reagálnak. A közvéleményt hidegen hagyta az, ami a sajtóban korábban megjelent. Kellett egy szexvideó, hogy felfigyeljenek rá.

A szocialisták kezdetben eredménytelenül keresték a polgármesterjelöltjüket. A választás előtt öt tekintélyes helyi emberrel is tárgyaltak. Volt, aki kategorikusan nemet mondott.

– Mások azt kérdezték, milyen garanciát tudunk adni arra, hogy ha nem nyernek, az egzisztenciájukat nem teszik tönkre. Nekünk sem hatalmunk, sem pénzünk, sem befolyásunk nem volt arra, hogy garanciát tudjunk adni. Végül a régi motoros Glázer Tímea, egy jó politikai szervező és önkormányzati képviselő lett a jelöltünk – mondja Balogh József.

Az ellenzéki egyeztetéseken információink szerint éppen az a jobbikos Fodor Roland javasolta Glázert polgármesterjelöltnek, aki társaival az utolsó pillanatban kiszállt az általa utóbb moslékszövetségnek titulált együttműködésből. Anno a szocikat is váratlanul érte a javaslat, de saját jelölt híján nem tudtak ellene lépni. Beszélgetőtársaink többsége úgy véli, Glázert nem „a legélesebb kés a fiókban”. Ő az MSZP egyik helyi prominense volt, majd átállt a DK-hoz. A baloldal belső versengésében a szocialisták számára ez nem volt a legjobb ajánlólevél.

Fodor Roland később azt mondta, kilépésüket hónapokkal ezelőtt megtervezték. Céljuk az volt, hogy a „nemzetellenes” baloldali pártok ne tudjanak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben. Az ellenzékben úgy gondolják, a Fidesz megvette őket, hiszen volt már példa arra a megyében, hogy korábbi jobbikos vezető, kilépve a pártjából, később az önkormányzatnál talált állást. A Jobbik négy képviselőjelöltjének visszalépése egyértelműen a Fidesznek kedvezett, hiszen az utolsó pillanatban már nem lehetett a helyükre új jelölteket állítani. A távozókat a Jobbik országos vezetősége kizárta a pártból.

Pollreisz Balázzsal, az MSZP győri elnökével, önkormányzati frakcióvezetőjével a helyi pártiroda mellett találkozunk. Ő könyvtáros, közalkalmazott, azt mondja, sok vitája volt Borkaival.

– 2014 óta nem túl jó a viszonyunk. Az első közgyűlésen az szmsz vitáján összevesztünk. A legutolsó négyszemközti megbeszélésünkön kezdeményeztem, hogy egészítsük ki a győri közalkalmazottak bérét. A város megteheti, hiszen költségvetésünkben csak a maradványösszeg 14–21 milliárd között áll. A közalkalmazottak 60-70 százaléka nem visz haza 100 ezer forintot. Azt láttam, hogy kollégáim egy része huszadika után délben már „nem éhes”. Borkai erre azt mondta, ha mindenkinek megadnánk az emelést, az több mint nyolcszázmillió forint lenne évente, ezt pedig nem engedhetjük meg. Utána azzal jött, hogy miért pereli be egy képviselőtársunk a Quaestor-ügy miatt. Ekkor felálltam és otthagytam – meséli.

(Győrnek egymilliárd forintja ragadt benn a Quaestornál, a város államkötvényt vásárolt ugyanis a később bedőlt brókercégnél.)

Újra hívom Borkai szóvivőjét. Nem veszi fel a telefont. A Fidesz rejtőzködik, nyilatkozó nincs, nyilvános eredményvárót nem tart. Besötétedett, a téren kaszkadőrsuliban tanuló fiúk szaltóznak. Gyakorolnak, parkournak hívják ezt az akrobatikus sportot, kipróbálják a felújított teret, ahol a fákat gondosan belebetonozták a földbe. Egyik sem szavazott, minek, vonják meg a vállukat. Az MSZP-irodán hidegtálak, sör, üdítő, wifi, kávé. A nagyteremben üres székek. A színpadon magyar és uniós zászlók pedáns rendben. Lassan szállingóznak a szimpatizánsok, pár tucatnyian nézzük a kivetítőn az eredményeket.

Glázer Tímea bizakodik, azt mondja, sok fideszes szimpatizáns hívta azzal, hogy rá voksolt. Arról mesél, hogy a Jobbikkal volt a legnehezebb összehozni a szövetséget.

– Nem gondoltam, hogy kilépnek az utolsó pillanatban.

– Mit szól ahhoz, hogy a Jobbik a szombathelyi DK-s Czeglédy Csaba ügyvédhez köti a szexvideó kiszivárogtatását? Ő hozta nyilvánosságra hat évvel ezelőtt a vasi fideszesek partihajós, kábítószeres videóját is. Önnek van szombathelyi kötődése.

– Fodor Rolandtól kellene megkérdezni, miért mondta. Nekem a DK révén az egész országhoz van kötődésem. Az igaz, hogy regionális igazgató vagyok, és Vas megye is hozzám tartozik.

– Miért hezitált az elején? Mintha nem akart volna igazán beleállni a Borkai-ügybe.

– Öt éve vagyok önkormányzati képviselő, de polgármesterjelöltként sem engedhettem meg magamnak, hogy felüljek minden információnak. Ezért voltam visszafogott.

Folyton lefagy a wifi, megáll az internetes tévéközvetítés. Közben büszkén meséli egy aktivista, ő a fideszes rokonait is rávette, hogy a balos jelöltre voksoljanak.

Ingadoznak az eredmények: hol Borkai vezet, hol Glázer. Aztán vége: a fideszes jelölt győz.

– Most mi lesz velünk, anya? – sóhajt fel egy izgatott tinédzser.

– Nyugodj már meg – néz riadtan körbe az anyja.

– Nem érzem magam vesztesnek – mondja Glázer Tímea. Fáradt, de mindenkivel kezet fog. – Borkai húsz százalékot vesztett korábbi eredményéből. Mi annak köszönhetjük a vereséget, hogy a Jobbik elárult minket, és álcivilek is indultak a választáson. A számokat nézve az ellenzék át tudta volna venni a város vezetését.