Együtt: Az egységes megfigyelőrendszer csak Orbán határtalan rendőrállamát építi

augusztus 7. 13:55

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke az állami túlhatalmat szolgáló, szabadságkorlátozó javaslatnak tartja a Belügyminisztérium (BM) tervezetét. Az Együtt szerint a kormánynak vissza kell vonnia a megfigyelő-adatbázisok egységesítésének, a megfigyelőrendszer kiépítésének ötletét.

A Hvg.hu szúrta ki azt a levelet, amelyben Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Belügyminisztériumnak sorolja a tervezett változtatásokkal kapcsolatos aggályait. Péterfalvi szerint egy titkos megfigyelőrendszerre adna lehetőséget a BM által előkészített, az egyes belügyi feladatokat érintő és kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet. A javaslat alapján egy központi helyre gyűjtenék a hatósági felvételeket és az állampolgárok adatait.

A NAIH elnökének legfőbb problémája a tervezettel az volt, hogy az szinte automatizálná a hozzáférést az egyes hatóságok (pl. közútkezelő, közterület-fenntartó, rendőrség) által készített felvételekhez. A jogalkotó ezzel szemben úgy mutatja be a jogszabályt, hogy az nem hoz lényeges változást az adatvédelemmel kapcsolatos jogi helyzetben - hívta fel a figyelmet az ellentmondásokra Péterfalvi.

Az Együtt szerint a BM tervezete Orbán Viktor rendőrállamot továbbépítő tervét szolgálja, amely adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan. Mivel Orbán Viktor példaképe Vlagyimir Putyin, nyilvánvaló, hogy a kormányt nem jó szándék és demokratikus meggyőződés vezeti, amikor ilyen szabadságkorlátozó törvényt tervez bevezetni, ez is pusztán a miniszterelnök korlátlan hatalmi törekvéseit szolgálja - írta közleményében az ellenzéki párt.

Az Együtt felszólítja a Belügyminisztériumot, hogy azonnal vonja vissza ezt az állami túlhatalmat szolgáló javaslatot.