Egyre több gyereket szakítanak ki a családjából

2018. július 17., 13:29

Szerző:

Egyre több gyermek nem tud a családja körében nevelkedni. Az utóbbi években annak ellenére nő a szakellátásba kerülő gyerekek száma, hogy egyre kevesebb a gyerek. A legszegényebb régiókban van a legtöbb nevelőszülő, ami felveti a kérdést, hogy a segítő szándék, vagy a támogatások miatt van-e egyre több jelentkező – írja a G7.

Míg a rendszerváltás környékén 10 ezer gyermekből 101 gyerek került ellátásba – állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz –, a 90-es évek közepétől ez a szám 90-re csökkent. Jelentős a változás viszont 2009 óta, folyamatosan növekszik a vér szerinti szülő nélkül élő gyermekszám. 2016-ban már 10 ezerből 119 gyermek nem tudott a családja körében élni.

Fotó: Pixabay

A statisztika így azt mutatja, rosszul működik a gyermekvédelem és a szociális ellátás Magyarországon. Pedig drágább az államnak egy gyereket felnevelni, mint a szülőt helyben támogatni.

Tavaly a költségvetés az állami gondozásban élő gyermekekre 32,2 milliárd forintot költött, míg a nevelőszülőknél élőkre 8 milliárdot. Egy gyermekre számítva tízszeres a különbség: a nevelőszülők csak évi nagyjából félmilliót kapnak, míg az állami otthonokban élők ellátása 5 millió forintba kerül, amiben az iskolázási költségek is benne vannak. 

Nevelőszülőként összesen 100 ezer forintot lehet kapni, ami az ország szegényebb vidékein elég jelentős motiváció lehet. Különösen, hogy több gyermek vállalásával még nagyobb összeg jár.

Jelentős a megyénkénti eltérés abban, hogy a gondozott gyerekek közül hányan élnek élnek otthonban és nevelőszülőknél. Az összes fiatalkorú 4 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állami gondozásban vagy nevelőszülőknél él, míg Győr-Moson-Sopronban ez az arány 0,7 százalék. Erősen összefügg tehát a megyék gazdasági teljesítménye és a családjuk nélkül nevelkedő gyermekek aránya.

Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében van a legtöbb gyermek nevelőszülőknél. Feltűnő viszont, hogy Budapesten nagyon kevés gyermek kerül nevelőszülőhöz, a fővárosban nagyobb eséllyel maradnak a szakellátásban a gyermekek.