Egy óbudai gimnáziumban igazolatlannal fenyegették meg a diákokat, ha ma tüntetni merészelnek

2018. január 19., 16:07

Szerző:

Ma délután demonstrálnak a diákok a Kossuth téren. A Ne menj suliba január 19-én! azt szeretnék jelezni, hogy javuljon a , hogy elavult a magyar oktatási rendszer. A 444.hu portál kérte, hogy jelezzék a diákok, hogy az iskolájukból, osztályukból milyen arányban maradtak távol a fiatalok.

Több iskolából reagáltak a portál érdeklődésére. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának egyik osztályában például a 36 diákból ma húszan nem mentek be, a X. kerületi Leövey Klára gimnázium egyik 11. osztályából pedig körülbelül a diákok fele hiányzott. 

Fotó: Merész Márton

Az Óbudai Árpád Gimnáziumból viszont jelezték, hogy a diáktanács egy képviselője tájékoztatta az osztályokat, hogy az iskola vezetése nem támogatja a tüntetést, és igazolatlant kap majd, aki ma nem jelenik. Hangsúlyozták, hogy senki ne vegyen részt a tüntetésen „Erősen politikai” töltetű” – ítélték el a demonstrációt. Egy debreceni szakgimnáziumban pedig a tantestület jelezte, hogy csak akkor fogadnak el igazolást péntekre, ha a diák valóban beteg. Kevesen is hiányoztak ma ebben az iskolában. A tüntetés mögött egyébként egyetlen párt sem áll. 

Egy mezőföldi középiskola 11. és 12. évfolyamból ma sokan Budapestre jöttek a továbbtanulást segítő Educatio kiállításra. Utána a diákok szabadon tölthetik el az időt, de Budapesten csak az maradhat, akinek a szülei írtak ehhez kérvényt. Közülük a legtöbben nem a tüntetésre mennek.

Van olyan iskola, ahol ma van a szalagavató, ezért nem mennek a demonstrációra a diákok.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium alapítványi alapon működő alternatív iskola. A diákok közül sokan szolidaritásból vesznek ma részt a délutáni tüntetésen, de ők ma napközben is bementek az órákra. Azt mondják:

„Délután sokan együtt megyünk a Kossuth térre tüntetni, részben szolidaritásból, részben pedig magunkért, hiszen a felsőoktatás elavultsága és problémái ugyanúgy érintenek minket is, és sokan ezek miatt »kényszerülünk« arra hogy külföldön, Angliában, Németországban tanuljunk tovább."