Egy még nem létező előterjesztésről való, el sem indult tárgyalást mondana fel a kormány az ENSZ-szel

Gigahazugsággal kampányol a kormány: az ENSZ-ben tárgyalni tervezett egyezmény formailag nem is szerződés lesz, és nem jelent kötelezettségeket az államok számára. Ők azért „felmondják" – persze csak a tárgyalást.

2018. január 31., 16:56

Szerző:

Ha nem változik az ENSZ álláspontja, és a február 5-én kiadott javaslatcsomag hasonló szellemű lesz, mint az eddigi nyilatkozatok, Magyarország kiszáll a migrációs tárgyalássorozatból – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány legújabb döntését. Kovács Zoltán kormányszóvivővel a kabinet ülésének szünetében tartott gyorstájékoztatót Szijjártó, aki szerint:

a Soros-terv és az ENSZ migránskoncepciója kísértetiesen hasonlít.

A magyar diplomácia vezetője teljes komolysággal arról beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén áttekintette a globális migrációs helyzetet az ENSZ-szel kapcsolatosan, és arra jutottak, hogy annak főtitkári nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy az ENSZ tervei ellentétesek Magyarország – kormányának – álláspontjával, biztonsági érdekeivel. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította őt, hogy amennyiben az ENSZ globális migrációs csomagjának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba, a magyar érdekeknek is megfelelően, Magyarország indítsa meg a kilépési folyamatot.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Persze csak az idevágó tárgyalássorozatból, nem az ENSZ-ből.

„Az ENSZ szerint a migráció pozitív és megállíthatatlan folyamat, a kormány ennek ellenkezőjét vallja. A migrációt meg kell állítani, erről kell beszélni" – mondta fel a leckét Szijjártó. Folytatta is: az ENSZ ösztönzi a befogadás megkönnyítését, a kormány szerint ez ösztönzi az útra kelőket és csökkenti az érintett befogadó/elzárkózó országok szuverenitását. Vissza kell szorítani a határsértések kriminalizálását, vallja az ENSZ, ami elfogadhatatlan Szijjártó szerint, mert a határ a nemzeti szuverenitás alapja. A migrációhoz való jog nem emberi alapjog, az ENSZ pedig ezt sugallja – állította Szijjártó. Az ENSZ nem törődik a kiváltó okok megoldásával, a kormány szerint ezzel kellene foglalkozni. Így, ha nem változik az ENSZ álláspontja, és a február 5-én kiadott jelentéstervezet hasonló szellemű lesz, Magyarország kiszáll a migrációs tárgyalássorozatból.

Hogy miről is van szó?

A 168 Óra már hétvégén beszámolt arról, hogy egy publicisztikába kapaszkodva, azt hazug módon félremagyarázva, egy tagállamok számára kötelezettséget sem jelentő nyilatkozattól „óvja" Magyarországot a Fidesz. A sort persze Szijjártó kezdte még a múlt hét végén, erre reagált is gyorsan a Fidesz, majd most, kvázi a kormánypártok felkérésére maga az Orbán-kormány úgy találta: megengedhetetlen az ENSZ-migrációs csomagjáról való tárgyalás is.

Mindezt az ENSZ főtitkárának nyilatkozatára hivatkozva teszik, amelyben azonban António Guterres semmi olyat nem írt, amit az Orbán-kormány most fölró neki.

Megírtuk: Magyarországon, magyar nyelven a Népszava tette közzé az ENSZ főtitkárának véleménycikkét, amelynek címe valóban az volt: „A migráció igazi lehetőség". Ugyanakkor António Guterres semmiféle kötelező és hatalmas betelepítési tervről nem írt. Arra hívta ellenben fel a figyelmet: „A demográfiai nyomás és a klímaváltozás hatására valószínűsíthetően a következő években tovább folytatódik a migráció. A nemzetközi közösségnek viszont van választási lehetősége. Dönthetünk arról, hogy a migráció a jólét és a nemzetközi szolidaritás forrása legyen, vagy pedig az embertelenség és a társadalmi súrlódások szinonimája."

António Guterres

Az ENSZ-főtitkár arról is írt, február 5-én

„első ízben tárgyalnak a kormányok az Egyesült Nemzetek Szervezetében egy migrációról szóló átfogó nemzetközi megállapodásról. Az egyezmény formailag nem szerződés lesz, és nem jelent kötelezettségeket az államok számára."

Ettől a még nem is látott dokumentumtól retteg most a Fidesz, illetve az Orbán-kormány, s ez az, amiről tárgyalni sem hajlandóak, sőt, hogy hangzatosabb és provokatívabb legyen: „felmondanák" a tárgyalássorozatot.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.