Egy magyarországi balesetben elárvult 9 éves kurd ikerpár ügyében ért el sikert a Magyar Helsinki Bizottság

2018. április 26., 18:33

Szerző:

Egy magyarországi balesetben elárvult kilenc éves kurd ikerpár ügyében ért el sikert a Magyar Helsinki Bizottság, a magyar állammal karöltve. A két fiú ausztriai elhelyezését segítették, akik édesanyjuk halál után nagynénjükhöz akartak kerülni.

Tavaly októberben történt a tragikus baleset, amikor egy kisbusz felborult Királyhegyesnél. A buszban egy embercsempész próbált iraki kurdokat behozni az országba. Egy nő, az ikrek édesanyja meghalt, a többiek kórházba kerültek.

A Magyar Helsinki Bizottság intézte az árvák ügyét, akik szintén megsérültek a balesetben. Menedékjogot kértek, de azzal, hogy Ausztriában folytassák le az eljárást, mert ott élő nagynénjük vállalta, hogy felneveli a gyerekeket. A bizottság ma tette közzé a hírt, hogy a gyerekek megkapták az engedélyt, mehetnek Ausztriába. Az eset amúgy szép példája annak, hogy milyen az, amikor a kormányzat által „Soros-bérencnek” kikiáltott civilek és a magyar állam együttműködik.

– Sokan hozzátették a magukét a reményteli fordulathoz, és ahhoz, hogy a tragédia nyomán és a meddő várakozás közben ne essenek össze a gyerekek, így például az SOS Gyermekfalvak meg a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület munkatársai, önkéntesei mellett a magyar hatóságok emberei is. Ezek szerint lehetne ezt így is – írja a bizottság.

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.