Egy Karácsony-kormány leállítaná és felülvizsgálná az uniós kifizetéseket, amelyeket az Orbán-kormány már eldöntött

„Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki szerint egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre költenének.

2018. március 24., 16:08

Szerző:

Az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Magyarország évi 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami „csillagászati összeg”, de akkora a korrupció, amiatt lehet, a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat – mondta, felidézve, hogy az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra, amiket részben az EU csalás elleni hivatala tárt fel, és amikkel kapcsolatban nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel.

Azt ígérte, hogy április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött.

Fotó: Merész Márton

Azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél – mondta.

Fotó: Kovalovszky Dániel

„Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – mondta Karácsony, aki szerint egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre költenének. „Nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét” – mondta.

Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az EU-s pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztató előtt a Derkovits lakótelepen tartott utcafórumot, ahol arról is szólt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében megfenyegette a magyar emberek többségét.

Karácsony szerint Orbán „elsősorban nem Brüsszellel és nem Sorossal, hanem a saját népével áll harcban, ezt a harcot el fogja veszíteni”, a „csendes többség” április 8-án elmegy majd választani, és leváltja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.