Egy férfi volt barátnőjére és annak gyermekére akarta gyújtani a lakást Zuglóban

2018. augusztus 21., 12:41

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 33 éves férfival szemben, aki 2016. március 6-án, hajnalban gyújtotta fel a volt barátnője zuglói lakásának ajtaját. A lakásban aludt a nő kiskorú gyermeke is – áll az ügyészségi közleményben.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett kapcsolata 2016 elején megromlott, ezért a nő a gyermekével egy zuglói lakásba költözött. A vádlott segített a költözésben, így tudta a sértettek új lakcímét, ahol rendszeresen látogatni kezdte a nőt a kapcsolatuk helyreállítása érdekében. A nő a közeledést próbálta elhárítani, ezért a társasházban lakó volt élettársa és egy ismerőse segítségét is kérte, hogy szükség esetén legyenek vele.

A bűncselekmény éjszakáján egy férfi ismerős is a lakásban tartózkodott, aki felriadt arra, hogy a vádlott a lakás faajtaját motorbenzinnel és lakkbenzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta. Mielőtt a lángok a lakásban elterjedtek volna, a tüzet a nővel együtt sikeresen eloltották.

A főügyészség a férfit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve, tizennegyedik életévét be nem töltött, továbbá védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja.

A főügyészség az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva alternatív büntetési indítványt is tett azzal, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen az életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt beismeri, és lemond a tárgyalás jogáról, úgy konkrét büntetést, 8 év fegyház fokozatú szabadságvesztés, és 5 év közügyektől eltiltás kiszabását kéri. Ebben az esetben a vádlott nem kaphat súlyosabb büntetést az ügyészi indítványnál.

Így a büntetőeljárás felgyorsul, mert a tanúk, szakértők bírói szakban történő meghallgatására már nem kerül sor, és ha a bíróság ésszerű kételyt nem lát a beismerés önkéntessége és a bűncselekmény bizonyítottsága felől, akár nyomban ítéletet is hozhat.  

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.