Égető szükség volt rá, Orbán Viktor meg is adta a népnek: nemzeti konzultációs központot hoz létre a kormány

2018. július 25., 09:56

Szerző:

Júliustól nemcsak miniszterelnöki megbízott (a stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt), hanem külön miniszteri biztos is foglalkozik a nemzeti konzultációk szervezésével – szúrta ki a hvg.hu. A portál által észrevett határozat alapján ráadásul egy önálló Nemzeti Konzultációs Központ is alakul. 

A miniszterelnök kabinetfőnökének a keddi Magyar Közlönyben megjelent utasításából kiderült: a terület miniszteri biztosávé, egyben a megalakítandó központ vezetőjévé 2020 június 30-ig dr. Molnár Balázst nevezte ki Rogán Antal. A miniszteri biztos az utasítás szerint  

  • a) gondoskodik a nemzeti konzultációk előkészítésével kapcsolatos feladatok összehangolásáról,
  • b) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításával kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáról,
  • c) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításában részt vevő állami szervezetekkel történő kapcsolattartásról,
  • d) közreműködik a Nemzeti Konzultációs Központ tájékoztató tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátásában.

A miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosult, munkáját egy fős titkárság segíti.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Nemzeti Konzultációs Központ létrehozásának ötletét egyébként már 2015-ben, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré történt kinevezésekor felvetette Rogán Antal. Azt nem tudni, hogy a terv miért váratott magára két és fél évig, ahogy egyelőre azt sem, mekkora büdzséből működik majd.

Idén májusi, újabb miniszteri megbízását megelőző parlamenti meghallgatásán Rogán egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a konzultációk révén „egyetértési pontokat” alakítson ki a választókkal.

A következő konzultációt a gyerekvállalás témájában indítják el várhatóan ősszel. A stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt két hete közben arról beszélt, hogy küszöbön áll egy állatvédelmi témájú konzultáció is.

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.