Egész Európát veszélybe sodorhatja a letelepedési kötvény

2018. március 5., 17:20

Szerző:

Az egész európai térség szabadságát sodorják veszélybe a magyar letelepedési kötvényhez hasonló konstrukciók. Erről a Transparency International és egy, a szervezett bűnőzést és korrupciót kutató médiaszervezet (OCCRP) közös sajtótájékoztatóján esett szó hétfőn Brüsszelben – írja a Reuters híre nyomán a hvg.hu.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ilyen, befektetésért állampolgárságot vagy letelepedési jogot ígérő lehetőség legalább tíz európai országban van vagy volt: Ausztriában, Belgiumban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Magyarországon és Svájcban. A magyar programot tavaly felfüggesztették, bár nem a betelepedőkkel kapcsolatos aggályok miatt, hanem mert

a kötvények körüli korrupciógyanú Rogán Antallal és Habony Árpáddal elérte Orbán Viktor miniszterelnök szűkebb környezetét.

Carl Dolan, a Transparency International európai igazgatója arról beszélt, hogy ezek a programok aláássák a schengeni térség integritását. Az így megszerzett vízummal ugyanis bármely másik schengeni országba szabad a belépés, sőt az Egyesült Államokba is vízum nélkül lehet utazni.

Az OCCRP kutatása olyan eseteket mutatott be, amikor az érintett kormányok gondatlanul jártak el, és nem ellenőrizték megfelelően a kötvényvásárlókat. Magyarországon az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelő Ghaith Pharaon szaúdi, al-Kaida-közeli üzletember esete vált a legismertebbé – emlékeztet a lap.

A közelmúltban elhunyt Pharaon, Orbán néhai budapesti szomszédja legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a magyar hatóságok Mustapha néven körözték, így persze meg se találták. Korábban kiderült, hogy Habony és Rogán ügyvédje tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.