Durva, tízmilliós csalási kísérlet terjed Budapesten - Ha nagyon olcsó ingatlant lát, legyen óvatos!

2018. szeptember 11., 14:17

Szerző:

Egy rendkívül primitív csalási kísérlet folyik a fővárosban - írja az Index.

A portál szerint több kerületi rendőrkapitánysághoz érkezett bejelentés arról, hogy magukat ingatlaneladónak feltüntető személyek arra akarnak rávenni vevőket, hogy előre utaljanak el több tízmillió forintot egy közjegyzőhöz úgy, hogy senkivel sem találkoztak személyesen és még az ingatlant sem látták.

A hirdetésben lévő ingatlan valójában nem eladó, a tulajdonosaként feltüntetett ember nem tud arról, hogy a nevében, kamu e-mail-címmel, másnak a mobiltelefonszámával tárgyalások zajlanak, és a hitelesség kedvéért bevont közjegyző sem igazi - írja az Index, amely több sértettel is beszélt.

A csalók arra is ügyeltek, hogy a kiszemelt ingatlan adatait megszerezzék, helyrajzi szám, tehermentes ingatlan, mindent, amit megtudhatnak a kikért tulajdoni lapról. Ezután jóval a piaci ár alatt meghirdették, majd egy hamis email-címen válaszolnak az érdeklődőknek, akiknek elmondják, sürgős az eladás, ezért az alacsony ár és tömérdek az érdeklődő, így csak az nézheti meg, aki közjegyzőn keresztül letéti szerződést aláír, majd az árat kifizeti.

A módszer azért is primitív is, mert az, aki eladónak vagy közjegyzőnek van feltüntetve, azt az interneten feltüntetett valódi elérhetőségein is keresik majd, így hamar értesül a csalásról és, ahogy a portál is írja, értesíti a rendőrséget. 

Azt az Index nem tudja, hogy a csalásnak vannak-e áldozatai, csak olyanokkal beszéltek, akik ügyvédhez, közjegyzőhöz fordultak, és végül nem utaltak pénzt a csalóknak. 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.