Döntött a Kúria, több szavazókörben is újraszámolják a voksokat

2018. május 1., 21:53

Szerző:

Az Index a birtokába került dokumentumokra hivatkozva írja, hogy a a Kúria helyt adott a Jobbik felülvizsgálati kérelmének, és az erről szóló jogerős döntéssel (Kvk.V.37.548/2018/5.) két szavazókörben is újraszámoltatta az április 8-i parlamenti választásokon pártlistára leadott voksokat. A két szavazókör egyike a Pálfiszeg, a Zala megyei 1-es választókerület 001-es szavazóköre, ahol a Jobbik állítása szerint 14 voksot írtak a párt helyett a NET Párt neve mellé, a másik pedig Sárospatak, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5-ös választókerület 007-es szavazóköre, ahol 144 jobbikos szavazat vándorolt át valamiért a NET Párthoz. A szavazatokat már újraszámolták, a NET Párt voks nélkül maradt, és bár a Jobbik által így megszerzett szavazatok az eredményen nem változtatnak – a fideszes jelölt mind a két választókerületben nagy fölénnyel nyert –, a töredékszavazatok miatt addig nem lehet végleges országos listás végeredményt hirdetni, amíg az utolsó kétséges ügy végére pont nem kerül. 

Fotó: Kökényesi Gábor

Az Index úgy tudja, hogy holnap a Kúria holnap az újpesti 053-as és a bajai 001. szavazókörben is elrendeli a szavazatok újraszámlálását. 

A Nemzeti Választási Bizottságnak az április 8-i parlamenti választások listás eredményét megállapító határozata ellen hétfő délután 4 óráig lehetett felülvizsgálatot kérni. A Kúriának 3 napja van dönteni ezekről a felülvizsgálati kérelmekről. Az nem világos, hogy a határidőig összesen hány kérelem futott be.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.