Sorsdöntő fordulat? Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahiteles szerződést a Fővárosi Ítélőtábla

2019. június 24., 14:51

Szerző:

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla. A pénzintézet az ítélet szerint nem adott megfelelő tájékoztatást az adósnak arról, hogy az árfolyamváltozás jelentősen növelheti a tartozását és a törlesztőrészletek összegét – tudta meg a 24.hu.

A mai ítélet kulcsfontosságú a devizahitelesek számára, mert az adós éppen a legnagyobb terhet jelentő árfolyamváltozás okozta költségektől, vagy azok legnagyobb részétől szabadul meg.

A Fővárosi Ítélőtábla a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló Konzultációs Testülete által tett ajánlások alapján hozta meg ítéletét. A bíróság ezek alapján előbb érvénytelenné nyilvánította a szerződést. A kölcsönt nyújtó pénzintézet ugyanis nem adott megfelelő tájékoztatást, mert a szerződésből az adós számára nem derült ki, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet.

Devizahitelesek tüntetése a fővárosi Nagykörúton
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A bíróság arról is határozott, hogy mi legyen az eljárás további menete. Az adós képviseletét ellátó Bihari Krisztina ügyvéd azt nyilatkozta a lapnak, hogy az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik. Ezt a bíróságot utasította az ítélőtábla arra, hogy ügyfele érdekeit szem előtt tartva határozza meg a felek közötti elszámolás menetét.

Elmondása szerint a pénzintézetnek a Kúria által előírt kétféle módon is ki kell számolnia az adós fennmaradó tartozását, ha ügyfelének egyáltalán van még tartozása. A két megoldás közül pedig a kedvezőbbet kell az adós számára biztosítani.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.