Demeter Mártát kísérti szocialista múltja

2018. június 12., 11:40

Szerző:

Elutasították Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő felvételi kérelmét a pártba. A  24.hu információi szerint ugyanis az LMP néhány tagja megtorpedózta, hogy a korábban a MSZP frakciójában tevékenykedő politikus teljes értékű párttag lehessen.

Demeter Márta a portál kérdésére azt mondta, segítő tag legalább fél éve, a tagsága pedig folyamatban van. Ez valójában azt jelenti, hogy az LMP országgyűlési képviselője ugyan, ám

jelenleg nem választható párttisztségre, és hivatalosan nem szavazhat belső kérdésekben.

Az ok az, hogy az áprilisi választás előtt sikertelenül végződött felvételi próbálkozása, Demeter szocialista múltja miatt ugyanis több vétó is érkezett a tagsága ellen.

A helyzet meglehetősen paradox, hiszen a politikus rengeteget szerepelt a pártot – és miniszterelnök-jelöltként a kampányt – vezető Szél Bernadettel, április 8-án a párt egyéni jelöltjeként indult a budapesti 9-es választókerületben, majd a párt országos listának 7. helyéről jutott parlamentbe, ahol az LMP frakciójának is tagja lett.

Fájdalmasan érinthette Demeter Mártát, hogy elutasították – persze csak a tagfelvételi kérelmét
Fotó: Facebook

Demeter Márta az életrajza szerint 2007-ben lépett be az MSZP-be, ahol 2012-től az Országos Elnökségének is tagja volt. A szocialista képviselőcsoportot 2017. február 1-én hagyta ott, szeptember 1-jén pedig csatlakozott az LMP frakciójához.

Volt, aki szerint túl gyors volt a átmenet

– fogalmazott a 24.hu-nak Tóth Balázs, a párt kőbányai szervezetének a vezetője.

Az LMP kőbányai szervezetének vezetője elmondta, hogy a képviselői együttműködésről annak idején ellenszavazat nélkül döntöttek, de amikor elindították a tagfelvételi eljárást, a kőbányai szervezeten kívülről befutott néhány vétó. Tóth szerint az LMP tagfelvételi szabályai alapjában éppen azért lettek úgy kitalálva, hogy lényegében bármelyik tag megvétózhassa egy új ember felvételét, hogy ne fordulhassanak elő olyan pártfoglalási kísérletek, mint amilyen éppen Kőbányán játszódott le az MSZP-ben. – Most azonban látjuk ennek a szabálynak a hátulütőit is – mondta Tóth Balázs, hozzátéve, hogy

azóta egyenként elbeszélgetnek azokkal a tagokkal, akik nemmel szavaztak, és igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy Demeter Mártának az LMP-n belül van a helye.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.