Demeter Márta veheti át Szél Bernadett helyét az LMP társelnöki székében

2018. augusztus 21., 20:31

Szerző:

Kedden derült ki, hogy az eddig társelnök és parlamenti frakcióvezető Szél Bernadett a megbüntetett párttársaival vállalt szolidaritásból mind a két vezető tisztégéből távozik, a hvg.hu pedig az információira hivatkozva azt írja, hogy a társelnöki székbe az a Demeter Márta ülhet le, aki az MSZP-ből igazolt át, és csak nemrég, júliusban vették fel a pártba.

Azt az LMP alapszabálya rögzíti, hogy a párt egyik társelnökének nőnek kell lennie. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Demeter Márta társelnöké választása egyébként elég ironikus lenne, júniusban legalábbis még úgy nézett ki, hogy teljes értékű párttag sem lesz, a felvételi kérelmét ugyanis többször elutasították. A politikus 2007-ben lépett be az MSZP-be, ahol 2012-től az országos elnökségnek is a tagja volt. Az MSZP-frakciót 2017. február 1-én hagyta el, 2017. szeptember 1-jén pedig csatlakozott az LMP frakciójához, de csak segítő tagként, ami azt jelentette, hogy nem választhatták párttisztségre és hivatalosan szavazati joga sem volt belső kérdésekben. Ennek ellenére az LMP egyik ismert arca lett, aki többször is szerepelt együtt Szél Bernadett-tel. A júniusi elutasítás okairól Tóth Balázs, az LMP kőbányai szervezetének a vezetője azt mondta, sok párttag szerint túl gyors volt az átmenet.

Demeter Márta végül július 23-án lehetett az LMP teljes jogú tagja. A hírt a maradó társelnök, Keresztes László Lóránt repítette világgá a Facebookon.

 

Hogy az LMP új frakcióvezetője ki lesz, az még nem világos, a Magyar Hangnak adott interjújában Szél Bernadett azt mondta, azt a tisztséget szeptember 15-ig betölti még, hogy a frakciónak legyen ideje az utód kiválasztására. Szél Bernadett kedd este az ATV Egyenes Beszédében dicsérte Demeter Mártát, akit az elmondása szerint „nagyon felkészült és rettenthetetlen” politikusnak tart. Bár vezetői tapasztalatai nincsenek – fűzte hozzá –, neki sem voltak, amikor elindult a politikusi pályán.

 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.