Czeglédy Csabát 50 millió forint óvadékért házi őrizetbe helyeznék, de az ügyészség ezt nem akarja

2018. augusztus 27., 12:27

Szerző:

50 millió forint óvadék ellenében Czeglédy Csaba házi őrizetbe kerülne a Szegedi Járásbíróság döntése értelmében. A bírói indoklás szerint nem szükséges az előzetes letartóztatás fenntartása, ezért az óvadék befizetése esetén elrendeli a gyanúsított  bűnügyi felügyeletét a lakóhelye szerinti ingatlanra négy hónapig. A Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett a döntés ellen – áll az ügyészségi közleményben.

Czeglédy Csaba ellen az eljárás bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik. Az előzetes letartóztatást megszüntető végzés indoklása szerint a bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésének feltételei közül mind az eljárás meghiúsításának a veszélye, mind a bűnismétlés veszélye fennáll, azonban a gyanúsított által fizetendő és a bűncselekmény tárgyi súlyához kellően igazodó óvadék a bűnügyi felügyelet elrendelésével alkalmas a bírói engedélyes kényszerintézkedést megalapozó okok kiküszöbölésére, nem szükséges a továbbiakban a letartóztatás fenntartása.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Csongrád Megyei Főügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében. 

A főügyészség álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

Czeglédy Csaba letartóztatása 2018. szeptember 5-én letelik. A Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a letartóztatás további 3 hónappal történő meghosszabbítását.

Amint azt korábban megírtuk, Czeglédy ellen az a vád, hogy a hozzá köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését, amivel 6,3 milliárd forint kárt okoztak. Az ügynek több gyanúsítottja is van, de a szombathelyi politikus több helyreigazítási pert is nyert az Orbán-kormány befolyása alatt álló média képviselői, az Origo és az M1 ellen. Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A szombathelyi képviselő mandátumát most nyáron veszítette el, mivel határidőre nem tudott megjelenni az önkormányzati közgyűlésen. Bár indulni akart a parlamenti választásokon, és a mentelmi joga miatt ki is engedték, ezt a mentelmi jogot Polt Péter legfőbb ügyész kérésére a Nemzeti Választási Bizottság villámgyorsan felfüggesztette, így újra bevitték. A családi vacsora mellől kellett felállnia.