Csúnyán betett a „rezsicsökkentés” – akadozik a víz és a távfűtés Dunaújvárosban

2017. január 15. 12:57

Éles hangú közleményben tájékoztatta ügyfeleit a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) arról, hogy miért kényszerülnek áremelésre és a szolgáltatás minőségének csökkentésére. A DVCSH vesztesége félmilliárd forint körül mozog a rezsicsökkentés nevű kormányzati propagandaintézkedés miatt. A fideszes polgármester reakciója: kiosztotta a céget, egyúttal a „hiteltelen Jobbikkal” és a „migránssimogató Gyurcsány-párttal” riogatta a lakosságot. Hétfő délelőtt helyreállt a szolgáltatás.

A DVCSH két hete, 2016. december végén jelentetett meg egy közleményt, amelyben azt írják, a fejlesztési miniszter rendelete értelmében a cég távhőtámogatása közel nullára csökkent és „bevezetésre került a negatív távhőtámogatás”. Emiatt a  dunaújvárosi távhőszolgáltatás várható vesztesége az elmúlt években elfogadott értékről 450-480 millió forintra nő, ami veszélyeztetheti a szolgáltatás folyamatos fenntartását. Azt is jelezték, kezdeményezték a támogatási értékek felülvizsgálatát a közmű-szabályozási hivatal előtt. (A fogyasztóknak szóló tájékoztatás teljes terjedelmében elolvasható a DVCSH honlapján.)

Fotó: Duol.hu

A fentiek miatt a DVCSH azt is közölte: „a korábbi évek gyakorlatától kissé alacsonyabb, de a távhőszolgáltató tevékenységét szabályozó jogszabályokban előírtaknak még megfelelő fűtöttségi szintet” fognak csak biztosítani a távfűtéses lakásokban, és a díjakat lakásonként évi 2000-2800 forint körüli összeggel emelik.

A cég jelezte: az energetikai hivatal döntése értelmében „a dunaújvárosi távhőfogyasztók a fizetett távhő hődíjuk közel egyharmadát lényegében adóként az államnak fizetik meg”. Hozzátették: álláspontjuk szerint a „negatív” támogatás, mint fogalom nem létezik, ha valami negatív akkor az nem támogatás hanem elvonás, adó. Az is kiemelték, hogy a földgáz  ára az elmúlt években közel 60 százalékkal csökkent, emiatt a kormányzatnak nagy mértékben csökkentenie kellene a távhődíjakat, a magasan tartott  hődíjak egy részének központi elvonása helyett. Kiemelték:

„Hogy világos legyen: az energiahivatal nem a fogyasztók által megfizetendő díj egységárát csökkentette le GJ-onként 1064 forinttal, hanem azt a távhőszolgáltatótól vonja el, miután beszedte a magasan tartott díjakat a fogyasztóktól!”

Cserna Gábor, Dunaújváros fideszes polgármestere erre reagálva keményen nekiment a közmű-szolgáltatónak. Szerinte a város legproblémásabb szolgáltatója jól időzített módon, éppen az ünnepi szezonban riogatja és fenyegeti a dunaújvárosi embereket. Azt írta:
„Nem engedjük, hogy a városlakók érdekei sérüljenek azért, mert a Kormány sikeres rezsicsökkentésének eredményeként, a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosa nem tud akkora profitot realizálni, mint azt tette a korábbi években. Önkormányzatunk a dunaújvárosiak érdekeit tartja szem előtt, ellentétben a hiteltelen Jobbikkal, akik ahogy a rezsicsökkentést is folyamatosan támadják, jelen ügy esetében is a migránsokat simogató »Gyurcsány párt« mellé állnak, és kicsinyes módon, politikai előnyt igyekeznek kovácsolni a kialakult helyzetből.”

Az Index azt írja, a város lakosai Facebook-csoportokban szerveződnek a távhő- és vízszolgáltatás elégtelen minősége miatt. A lap szerint a helyiek tömegesen panaszkodnak arról, hogy alig csöpörög a víz a csapokból, nemhogy zuhanyozni nem lehet, de a vécét lehúzni sem. Mások arról számoltak be, hogy palackos ásványvízzel kell mosdatniuk a gyerekeiket. Megint mások arra panaszkodnak, hogy a távfűtés is alig működik. Az Index szerint a helyiek demonstrációt fontolgatnak a közmű-szolgáltató székháza elé.

Update:  Megszűnt mindenféle probléma, mind a távfűtés, mind a melegvíz-szolgáltatás tökéletesen működik - tájékoztatott a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) hőszolgáltatási üzemigazgatója hétfőn. S. Hegedűs Ambrus az MTI érdeklődésére közölte: az elmúlt napokban a távfűtéssel nem volt gond. A vízszolgáltatás esetében a nyomáscsökkenés miatt előfordult, hogy az emeletes házak felsőbb szintjein esetenként csak csöpögött a csapból a víz. Ilyenkor nem volt melegvíz, de az összefüggött a hidegvíznyomással – magyarázta.