Csonttörésért huszonötezer forint

2017. szeptember 5. 07:50

Egy felmérés szerint tanévenként átlagosan naponta hatvan általános és középiskolás gyerek szenved kisebb-nagyobb balesetet, s csak elenyészően keveseknek van a tanulói konstrukción kívül egyéb biztosításuk. Pedig a leggyakoribb sérülésért, a csonttörésért a háromezer forintos alanyi kártérítéssel szemben akár huszonötezer forintot is lehet kapni havonta alig pár száz forint plusz díjért.

Nemcsak a tanév, hanem a sportszezon is megkezdődik; csaknem minden második gyerek sportol valamit, minden ötödik tanuló komoly fizikai terheléssel járó edzéseken vesz részt, fokozottan kitéve magát a sérüléseknek. De nem kell ahhoz sportolónak lenni, hogy sérülést szenvedjenek a gyerekek. Egy biztosító korábbi felmérése szerint naponta hatvan általános és középiskolás gyereket ér kisebb-nagyobb baleset az iskolákban vagy az oda-vissza úton. Tapasztalatok szerint azonban különbiztosításra nagyon kevesen gondolnak. A legtöbb szülő azt hiszi, hogy a mindenre kiterjedő tanulóbiztosítással az állam megoldja helyettük a problémát. Gyakran így csalódást jelenthet a konstrukcióban kapható kártérítés összege, hiszen például a leggyakoribb sérülésért, a csonttörésért járó háromezer forint a biztosítóig tartó út benzinköltségére sem elég, nemhogy a gyerek esetleges rehabilitációjára, a szülő táppénzének a kiegészítésére, egy nagyobb korrekciós műtétről már nem is beszélve. Ennek ellenére még a komoly fizikai megterhelésnek, esetleges sérüléseknek kitett sportpalántákra is elenyészően kevesen kötnek különbiztosítást a szülők – ismertette biztosítós tapasztalatok alapján Németh Péter.

A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint a hazai biztosítási kultúrát jól jellemzi, hogy még a viszonylag stabil anyagi körülmények között élő családokban sem tervezik be a gyerek havonta öt-hatszáz forintos biztosítási költségét. Ez sok más országban, például Svájcban, Franciaországban, Németországban vagy Angliában elképzelhetetlen gyakorlat.

A szakértő jónak tartaná, ha a biztosításra is hangsúlyosan felhívnák a szülők figyelmét ezekben a napokban. Egy pluszszerződésben ugyanis nemcsak a csonttörésre, hanem más sérülésre is viszonylag magas kártérítést lehet kapni. Baleseti műtétre például kétszázezer, a kórházi ápolás idejére – öt–hatvan nap között – naponta háromezer, gyógyulási támogatás címén százezer s a szülő táppénze alatt tizenöt naponként ötvenezer forint is lehet a kártérítési tarifa – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A CLB országos tájékoztatási kampányt indít iskolákban, sportegyesületekben, hogy felhívja a szülők figyelmét a gyerekekre köthető biztosítás fontosságára. A cég arra is rávilágít, hogy már óvodai csoportokra, iskolai osztályokra csoportos tanuló-balesetbiztosításra is lehet szerződni, évente gyerekenként már ezer forintért is. Igaz, ez alaplétszámhoz kötött, s a szülők beleegyezése is kell ahhoz, hogy az intézményvezető megköthesse a biztosítást.