Ciki, de Schmidt Mária is éveken át Soros György ösztöndíjaiból élt

2018. április 18., 13:03

Szerző:

Éveken át Soros György ösztöndíjaiból élt és kutatott Schmidt Mária. Utolsó önéletrajzát, amelyben a Soros Alapítványok által finanszírozott ösztöndíjak is szerepelnek, elfelejthette eltüntetni a világhálóról – szúrta ki a Nemgogol blog.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ez annak fényében figyelemre méltó, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója az egyik zászlóvivője az Orbán-kormány Soros Györgyöt támadó kampányának, Hetilapja, a Figyelő a múlt héten állt elő egy listával, amely magánszemélyeket, civil szervezeteteket, egyetemi oktatókat és újságírókat Soros György állítólagos zsoldosaiként tüntet fel. A lista nagy felháborodást keltett, a hetilapot gyors egymásutánban elítélte az ELTE ÁJK egy tanszéke, az MTA, a Corvinus Egyetem intézete és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala is.

– Annak a Soros Györgynek a pénzén, aki a nácik elől elmenekült, és annak a Ránki Györgynek a tanítványaként és felkaroltjaként, akit Auschwitzba hurcoltak, onnan túlélőként szabadult, Schmidt Mária ma zsidózik és sorosozik

– hangzik a lesújtó blogbejegyzés.

Schmidt Mária a 80-as évek második felében a most őt elítélő MTA egyik intézetében, a Ránki György vezette Történettudományi Intézetben szintén kutathatott Soros György támogatásával. Ezen kívül két külföldi, többéves ösztöndíját is az amerikai magyar milliárdos szponzorálta. Egyetemi évei után közel 18 éven keresztül nem volt állásban, főként ösztöndíjakból élt. Ezt később azzal indokolta, hogy azért volt szabadúszó, mert nem akart elköteleződni.

A nyilvános elérhető önéletrajzából azóta eltűntek a Soros-múltra utaló részek, amik korábban még szerepeltek a XX. Századi Intézetnél. Most már sem az intézet honlapján, sem a történész saját honlapján nem szerepel az információ. A blog viszont megtalálta azt az önéletrajzot, amely még mutatja, hogy mit is köszönhet a kormánybiztos Soros Györgynek.

Schmidt Mária egy tavaly áprilisi blogbejegyzésében azt írta, a 87 éves amerikai magyar milliárdosról, korábbi mecénásáról, hogy „Teméntelen pénze van, hatalma szinte korlátlan. De semmi sem tart örökké. Egyszer minden véget ér.”

Schmidt Mária egyébként csak az egyike azoknak, akik most intenzíven becsmérlik Soros Györgyöt úgy, hogy korábban ő támogatta a tanulmányaikat. Ilyen támogatott volt Orbán Viktor, Deutsch Tamás és Kövér László is, sőt, az amerikai magyar milliárdos nélkül valószínűleg nem is létezne a Fidesz, ahogyan ma ismerjük. Tavaly áprilisban a Magyar Narancs nézett utána és derítette ki, hogy az amerikai magyar milliárdos alapítványa, a Soros Alapítvány 1986-ban a Rajk Szakkollégiumot hatmillió, a Bibó Szakkollégiumot pedig 5,8 millió forinttal támogatta. Ez volt az a két intézmény, amelyből a Fidesz kinőtt, de Soros György később, a párttá alakulás alatt bőkezű volt Orbán Viktor alakulatával, amelynek négymillió forint értékű eszközadományt és 4,2 millió forint készpénzt adott. Mostani értéken ez hozzávetőlegesen 125 millió forint körüli összegnek felel meg. A jelenlegi kormánypárt ráadásul egyedüliként élvezhette Soros György támogatását a magyarországi politikai alakulatok közül. Egy 1991-es interjúban az amerikai magyar milliárdos ki is mondta:

„Eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében.  Én őket tartom a jövő ígéretének.”

Akkor még aligha sejthette, hogy 25 évvel később az első számú közellenségnek kiáltják ki a magyar jobboldalon, és több, antiszemita felhangokkal teli plakátkampányt indítanak ellene, a nevét viselő állítólagos terv pedig egy hazug, az igazságot elferdítő nemzeti konzultáció témája lesz.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.