Budapesten kért menedékjogot a vesztegetésért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki mellett Orbán Viktor kampányolt

Hazájában hétfő este adtak ki elfogatóparancsot ellene.

2018. november 13., 14:25

Szerző:

Budapesten bujkál és menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök, aki ezt saját maga jelentette be Facebook-oldalán - vette észre a 444. Mint írta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ezalatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt. 

Diplomáciai forrásból származó információink szerint a macedón nagykövetség ügyvivője a Nagy Imre téren, a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatán ezekben a pillanatokban, délután három óra után tárgyal Gruevszki sorsáról a magyar hatóságokkal. Kérdés az is, hogy a volt macedón miniszterelnök hogyan érkezett Magyarországra és jelenleg hol tartózkodik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 444 kérdésére nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, Pintér Sándor belügyminiszter tárcája viszont megerősítette, hogy a volt macedón miniszterelnök Magyarországon van. Arról, hogy útlevél nélkül hogyan jöhetett Magyarországra, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Macedóniában hétfő este jelentették be, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott.

A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor

Ha bizonyságot nyer, hogy Gruevszki Magyarországon van, Macedónia nemzetközi elfogatóparancsot fog kiadni ellene, és a kiadását is fogja kérni Magyarországtól.

Orbán egyébként sokat köszönhet Gruevszkinek,

a Magyarországon is sikerrel futtatott STOP SOROS-kampány szlogenje  a volt macedón kormányfő találmánya, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek kipaterolását az országból.

Orbán személyesen is kampányolt Gruevszki pártja mellett tavaly ősszel. Akkor arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy azért áll ki Gruevszki és jobboldali pártja, a Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból. Azonban ez sem segített, a macedón jobboldal sima vereséget szenvedett.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.