Budapesten három szuperkórház épül, de Kásler Miklós ígér új Nemzeti Alaptantervet is

2018. július 19., 17:46

Szerző:

Három új szuperkórház épül Budapesten 2022–23-ra, ezt ígérte Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a TV2-n – írja a 24.hu.

A miniszter kijelentette, hogy 700 milliárdos egészségügyi fejlesztés lesz Budapesten és a központi régióban, aminek része a három szuperkórház kialakítása.

Zöldmezős beruházásként épülne meg a délbudai kórház, átalakítanák a Honvéd kórházat, az István és László kórházat pedig lényegében egy egységben építenék újjá. A program részeként a János kórházban egy új sürgősségi központot hoznak létre, innen viszont a tüdőklinika elköltözne a IX. kerületbe. Egy szakrendelés is működne a János és Kútvölgyi kórházak területén.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A miniszter arról is beszélt, hogy az új Nemzeti Alaptanterv augusztus 6-ig elkészül, amit 2019. szeptember 1-jén bevezetnek.

Megemlítette, hogy a vastagbélrákszűrési program ősszel elindulhat. Az EU-s forrásból támogatott ingyenes vastagbélrák-szűréseknek tavaly ősszel kellett volna elkezdődniük. A program célja, hogy a halálozást tíz százalékkal sikerüljön csökkenteni, évente ugyanis ötezren halnak meg vastagbél daganata miatt. Magyarország ezzel Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák miatti halálozásban.

 

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.