Karácsony Gergely bejelentette, hogy néhány naposra akarják csökkenteni Budapesten a CT- és MR-vizsgálatok várólistáit

2020. január 17., 17:35

Szerző:

Megtartotta pénteken Karácsony Gergely főpolgármester az első Budapest.komm sajtótájékoztatóját. Karácsony elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a főváros fenntartói szerepe elveszett Tarlós István idején az egészségügyi intézmények terén, de a főváros visszavette a felelősséget, hogy kezeljék a budapesti egészségügyi ellátásban kialakult katasztrófahelyzetet. Hangsúlyozta, hogy a járóbeteg-ellátásban van teendő.

A december 31-i kormányrendeletben biztosított, 50 milliárd forintos állami keretet öt év alatt használják fel, de a források hasznosításáról még egyeztetnek.

– Nem az a legfontosabb, hogy a betegek frissen kifestett várótermekben várjanak akár hónapokig arra, hogy megkapják a szükséges ellátást, hanem olyan fejlesztéseket szeretnének elindítani, amelyek a betegek szempontjából a leghasznosabbak

– jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a legfontosabb ma Budapesten, hogy a daganatos betegségek gyanújával kapcsolatos várólistákat megszüntessék. Arra használnák részben a forrásokat, hogy ne legyen senki, akinek akár az életét kockáztatják azzal, hogy nem kapja meg időben a nélkülözhetetlen diagnosztikai kezeléseket, a CT-, MR-vizsgálatokat. Erre évi 2 milliárdot fordítanak az évi 10-ből. Összeállítottak egy szakmai csomagot, amivel a városvezető állítása szerint meg tudják szüntetni Budapesten a várólistákat.

Évi kétmilliárdból megszüntetnék a CT- és MR-várólistá
Fotó: Koszticsák Szilárd

Karácsony reális esélyt lát arra, hogy ebben meg tudnak állapodni a kormánnyal.

– Az alapelvünk az, hogy ne feltétlenül az építőipari lobbinak kedvezzünk, hanem a legfontosabbakat, a budapesti polgárokat állítsuk a középpontba, és olyan fejlesztéseket finanszírozzunk a fennmaradó további forrásokból, amelyek főleg a diagnosztikai eszközök fejlesztésével hozzájárulnak, hogy rövidebbek legyenek Budapesten a várólisták

– tette hozzá.

Ezentúl szeretnék összehangolni a kerületek által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, ezért nevezték ki a momentumos Havasi Gábort az egészségügyi területek koordinációjának felelősévé.

Havasi Gábor közölte, hogy fővárosi képviselőként is folytatja munkáját a mentőknél, gyakorló mentősként naponta tapasztalja az egészségpolitika hiányát és annak következményeit. Hangsúlyozta, hogy évente 38 ezer elkerülhető haláleset történik a kormányzati egészségpolitika átgondolatlansága miatt.

Elmondása szerint a budapestieknek nem festékre és betonra van szükségük, hanem modern orvosi eszközökre, átlátható, gyors, betegbarát és hatékony rendszerre, megfelelő ellátásra. Bejelentette, hogy a jövőben minden CT és MR-vizsgálatot 2 napon belül el kell tudni végezni, a leleteket pedig a következő három napon belül ki kell majd adni.

Kerületi fejlesztésekre majdnem 8 milliárdot költenek ezen felül. Bekérték a fővárosi kerületek fejlesztési terveit, ezek alapján alakították ki a fejlesztések első körét. Leszögezte, hogy itt sem festésről, hanem korszerűsítésről és modern eszközök beszerzéséről van szó.

Harmadik intézkedésük, hogy fontosnak tartják a párbeszédet az egészségügy területén a polgármesterekkel és a kerületi szakmai vezetőkkel. Összehívják ezért a budapesti egészségügyi fórumot, ahova várják a kormánypárti polgármestereket és egészségpolitikusokat is. A XII. kerület már jelezte, hogy szeretne a munkában részt venni. A kerületekkel közös álláspontot fogják majd képviselni a kormány előtt is.

Karácsony elmondta, hogy nem tudják megoldani az egészségügy összes problémáját. Arra koncentrálnak, ami a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája.

A szuperkórház helyszínét még keresik, ezen most egy munkacsoport dolgozik. Olyan helyszínt akarnak, amely tömegközlekedés szempontjából is alkalmas.

Budapest.komm sajtótájékoztatót a későbbiekben is tartanak majd, ha fontos ügyben tájékoztatást akarnak adni. A Budapestinfó névhasználattal kapcsolatban a kormány még nem kereste meg a fővárost, de Karácsony közölte, hogy ehhez nem is tudnak hozzájárulni, mert félreértésekre adna okot.

Havasi Gábor újságírói érdeklődésre elmondta, hogy az orvoshiányt, szakemberhiányt előzetesen felmérték. Megállapította, hogy CT készülék és kapacitás van elég, finanszírozott vizsgálat nincs elég.

– A finanszírozásnak része az is, hogy legyenek kollégák, akik kezelik ezeket a gépeket és lefolytatják a vizsgálatokat

– tette hozzá Karácsony.

A főpolgármester azt mondta, hogy támogatja a főváros az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését, de a kormánnyal még nem egyeztettek róla.

Nem merült fel egyelőre, hogy támogassa Budapest Ausztráliát, ahogyan tette azt Székesfehérvár, de megvizsgálják a kérdést.

Az uniós pénzek elosztásáról Karácsony Gergely elmondta, hogy a magyar kormány tárgyal az Európai Bizottsággal a következő költségvetési ciklus fejlesztési forrásairól, de a kormány nem tárgyal Budapesttel ennek elosztásáról. Karácsony szerint a fejlesztési pénzeknek elsősorban leszakadó régiók felzárkóztatását kell célozniuk. Magyarország gazdaságának motorja viszont Budapesten van. Karácsonyék ezért azt kérik, hogy a forrásokat okosan használja fel az ország, partnerségi alapon, az önkormányzatok bevonásával. Elsősorban a tömegközlekedési és lakhatási problémákat akarják kezelni, és a levegőminőségen javítani.

Csütörtökön jelent meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete, amely hozzájárul, hogy a főváros hozzájusson az állami kukaholding által visszatartott pénzéhez. Korábban Karácsony ehhez kötötte, hogy aláírja az atlétikai vb támogatásáról szóló papírt. Az FKF rendkívül nehéz pénzügyi helyzetben van, a főváros nem érzi támogathatónak, hogy még további forrásokat biztosítsanak a budapestiek a cég talpra állításához.

Karácsony beszélt arról is, hogy egy ösztönző rendszert akarnak kialakítani az autós közlekedés kiváltására. Hangsúlyozta, hogy sokkal több az autó, mint a parkolóhely, és a közterületi parkolás lehetetlenné teszi a városon belüli gyalogos közlekedést, vagy az újabb területek zöldítését a belvárosban. Nem a parkolóhelyek számát akarják csökkenteni, hanem a közterületen való parkoláshoz akarnak más lehetőségeket biztosítani.

A pesti alsó rakpartot ideiglenesen el akarják zárni az autók elől. Nyáron, legalább hétvégente szeretnék átadni a városlakóknak a Duna-partot, ehhez viszont szükséges az infrastruktúra átalakítása.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.