Budai Gyula kiakadt a Budapesti Ügyvédi Kamarára, csak mert nem indítottak el egy fegyelmi eljárást az ő kedvéért

2018. június 20., 12:15

Szerző:

Megtagadta a Helmeczy László ellen kezdeményezett fegyelmi eljárás elindítását a Budapesti Ügyvédi Kamara. Az ügyvédet a csengeri milliárdosnővel kapcsolatban Budai Gyula, a Fidesz korábbi parlamenti képviselője, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa panaszolta be – írja a 24.hu.

Helmeczy a DK képviselőjelöltjeként indult és veszített az országgyűlési választáson Nyíregyházán. A kampány idején ügyvédként többször is támadta Kósa Lajost, a Fidesz jelöltjét. Helmeczy volt a Csengerben élő Szabó Gáborné jogi képviselője, aki évek óta azt állította magáról, hogy egy titokzatos, 1300 milliárd forintos külföldi vagyon örököse.

Kósa Lajos és Szabó Gáborné
Fotó: Blikk

Szabóné közjegyző által hitelesített megállapodást írt alá Kósa Lajossal arról, hogy a politikus segíti a hatalmas vagyon kezelését. Kósa a kampány alatt elismerte a befektetési tanácsadásról szóló dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte nőt, legutóbb pedig azt állította erről és egy másik közjegyző által hitelesített dokumentumról is, hogy hamisítványok. Szabóné április elején Svájcba utazott, miközben a Nemzeti Nyomozó Iroda büntető eljárást indított ellene. Jelenleg előzetes letartóztatásban van Svájcban.

Budai indítványa szerint Helmeczy az ügyvédi mivolta mögé bújva folytatott politikai tevékenységet, ami nem egyeztethető össze az ügyvédi etikai szabályokkal, illetve az ügyvédekre vonatkozó jogszabályokkal.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Réti László elnökletével működő Budapesti Ügyvédi Kamara azonban ezt nem így gondolja.

A testület a napokban kiadta határozatát, amiben kijelentette, hogy Helmeczy a szólásszabadság jogát gyakorolta, amikor a kampányidőszakban nyilatkozott a médiában.

A határozatban hangsúlyozták, hogy ez olyan alapvető emberi jog, amiben akkor sem lehet korlátozni, ha ügyvédként tevékenykedik.

Budai szerint elfogadhatatlan a döntés, mert ellene 2002-ben a választások után ennél kevesebbért indítottak eljárást és marasztalták el.

– A Helmeczy által emlegetett „haveri kutyák” úgy látszik, a Budapesti Ügyvédi Kamarában is ott vannak, hogy kimentsék, aki nemcsak hogy egy párt színeiben indult, mint én, hanem az ügyfele által rábízott iratokkal visszaélve és lényegében ügyvédi titkot sértve házalt a médiában, és támadta Kósa Lajost és Fideszt. Ez etikátlan és összeférhetetlen.

– hangoztatta Budai, aki megfellebbezi a kamara döntését.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.