Brüsszel súghatott Orbánéknak, hogyan bújhatnak ki a vizsgálat alól

január 10. 11:18

A francia kormány stratégiáját javasolhatták a magyar kormánynak arra vonatkozóan, mivel indokolják meg a közbeszerzés kiírásának hiányát a paksi bővítés ügyében - írja a Magyar Nemzet,.

Az EurActive hírportál által megszerzett belső dokumentumokból az derül ki, hogy az Európai Bizottság adott javaslatokat Magyarországnak arra vonatkozóan, milyen érvekkel lehetne elérni, hogy a bizottság lezárja a paksi bővítéssel kapcsolatos vizsgálatokat – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI

A hírportálhoz került bizottsági emlékeztetők szerint az energiapolitikai főigazgatóság vezetője, Dominique Ristori tavaly február 19-én találkozott Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkárral, akinek jelezte, minden érvet, amit a magyar kormány arra nézve hozott fel, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést az atomerőmű bővítésére, elutasítottak Brüsszelben.

A találkozón azonban rámutatott a biztos, hogy korábban hasonló ügyben folytak vizsgálatok a franciáknál is, ahol végül elfogadták a technológiai kizárólagosságról szóló érvet a közbeszerzés hiánya kapcsán. Vagyis azzal indokolták a közbeszerzés kiírásának hiányát, hogy lehetett tudni, hogy kizárólag egy cég (a franciáknál az Areva) képes elvégezni a feladatot.

A Sonkodi és Ristori közt lezajlott találkozó után három hónappal Günter Oettinger, a digitális gazdaságért felelős német uniós biztos (aki 2010 és 2014 között az energetikai portfólióért volt felelős) Budapestre utazott Klaus Mangold német üzletember és orosz lobbista magánrepülőjén. Augusztusban pedig arról tájékoztatta a bizottság Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselőjét: „Le fogják zárni a Magyarország ellen a Paks II. beruházás ügyében zajló vizsgálatot, mivel elfogadták a Budapest »technológiai kizárólagosságról« szóló érvét arra vonatkozóan, miért bízta meg 2014 januárjában, közbeszerzés kiírása nélkül a projekttel az orosz Rosatomot.”

Az egyre szövevényesebb történetben úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság egyik része szállít információkat a magyar kormánynak, hogy hogyan oldja meg a konfliktusát az Európai Bizottság másik részével – írta Facebook-oldalán Jávor Benedek. A PM politikusa szerint a bizottság másfél hónapja nem tud elemi információkat küldeni neki a döntésről, ismételt levelei, kérései, telefonjai és hivatalos adatkérései ellenére. „Pontosan tudják, hogy minél több részlet lát nyilvánosságot, annál világosabb lesz, hogy szakmailag mennyire megalapozatlan a döntés és további kínos időknek néznek elébe. A House of Cards se durvább ennél” – írta.