Bőven jutott agrártámogatás a fideszes feleségeknek

április 21. 14:00

Tucatnyi politikus házastársa részesült földművesként az állami és unió­s támogatásokban a tavalyi évben a 2016-os adatok alapján. Sokan közülük csak most vágtak bele a gazdálkodásba - írja a Blikk.

L. Simon László (Fotó: Bazánth Ivola)

A legtöbb támogatás a Blikk számításai szerint L. Simon László fideszes képviselő fitneszedzőként dolgozó feleségének jutott, összesen 23,7 millió forint. A képviselő neje pár éve csöppenhetett bele a mezőgazdaságba, egy évvel ezelőtt már 280 millió forintért licitált állami földekre, és összesen 278 hektárnyi birtokot nyert el a Velencei-tó környékén.

A második helyezett a trafikbotrányban ismertté vált fideszes Horváth­ István felesége lett, akinek a Bikácsi Agrár Kft.-je 21 millió forintot kapott tavaly.

A harmadik helyezett a fideszes Bánki Erik felesége, aki 18,5 millió forint támogatásban részesült 2016-ban. A jogi végzettségű házastárs szintén mostanában kóstolhatott bele a földművelés világába, mert egy évvel korábban még csak 300 ezer forintot kapott – írja a lap.

A politikusi támogatási listát vezető fideszes Farkas Sándor felesége is kaszált: 11,3 millió forin­tot kapott saját nevére. Ő azonban ré­gi agrárszakembernek számít, férje agrárcégének a vezérigazgatója.­

Ötödik helyre került Győrffy Balázs (Fidesz) felesége, aki 9,9 millió forintot vehetett fel. Ő is 2015-ben került fel először a listára, korábban soha semmilyen agrártámogatásban nem részesült.

Ellenzéki politikus felesége is kapott támogatást: a korábban is gazdálkodásból élő LMP-s Sallai R. Benedek neje 7,6 millióhoz jutott.