Bocsánatot kért Orbán Viktortól és a családjától Nagy Bandó András

2017. december 26., 12:30

Szerző:

Nyílt levelet írt Nagy Bandó András író, humorista Bayer Zsolt publicistának, amiben bocsánatot kért Orbán Viktortól, miután az ATV-ben egy meg nem erősített híresztelést elmondott élőadásban. 

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy Nagy Bandó volt Rónai Egon vendége napokkal ezelőtt az Egyenes Beszédben, ahol azt mondta:

„Múltkor Kecskeméten voltam, tiszta véletlenül hallottam egy kórházi dolgozótól – és most olyat mondok, amiről, valószínűleg azt mondjátok, hogy abszurd –, hogy oda viszik Orbán feleségét mindig, amikor összeveri. A kecskeméti kórházban rakják rendbe”

– mire a műsorvezető visszaszólt, hogy ez egy régi mendemonda. A humorista egy költői kérdéssel zárta le az interjú ezen szakaszát: „Nem magyar mondás az is, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél?”

Ezután Bayer Zsolt nekiment Nagy Bandónak, méghozzá a maga minősíthetetlen stílusában:

„Egy vidéki városban járva azt hallottam, hogy Nagy Bandó András ott szokta b+++ni az anyját...

– Na de az Isten szerelmére, ez mégis csak túlzás...

– Miért? Nem ismeri azt a szép magyar mondást, hogy nem zörög a haraszt? Na ugye! Tehát Nagy Bandó András igenis ott b++++a az anyját!”

Minderre reagálva Nagy Bandó most többek között azt írja: 

„Amit elhibáztam, nem idézem ide, de kimondom: előbb említettem meg egy mástól hallott dolgot, mint helyes lett volna, és bár akkor is hezitáltam, mondjam vagy sem, kimondtam. Élő adás lévén ez így maradt. Nem az én állításom volt, amit mondtam, egy kórházi dolgozó szavait citáltam, de így is megbánthattam vele azokat, akiket érintett.

Nem vagyok érzéketlen ember, azóta is bánt, ami történt, és keresem a lehetőséget, hogy ezt kifejezzem. Karácsonyi családi együttlétünk alatt jutottam el odáig, hogy most írjak Önnek, és levelére reagálva kérjek bocsánatot a Miniszterelnöktől és Családjától.”

„Ezzel is szeretném cáfolni azon szavait, miszerint nekem elment volna az eszem. Nem, kedves Zsolt, nem ment el, mint ahogy az elmúlt években írt publicisztikáim, regényeim és gyermekeknek írt verseim is igazolják: maradtam ugyanaz (!) a normálisan gondolkodó ember" – írta Nagy Bandó most Facebook-oldalán.

Azt is írta: „Humoristaként sem, íróként és publicistaként sem tudott megvásárolni és megváltoztatni senki, elveimen sosem változtattam, maradtam párton, később pedig pártokon kívüli véleményt mondó, és ez által véleményformáló személyiség. Ezzel vagyok megáldva, és ezzel vagyok megátkozva. A jót akaró ember mondja a magáét, akkor is, ha szembe megy az árral, és akkor is, ha többen, vagy sokan vannak más véleményen. Ebben sajnos benne van a hibázás lehetősége is. Ez történt." Azzal zárta sorait: „már ki akartam menekülni a közélet zavaros vizeiről, mert úgy láttam, hogy a lényeg láthatatlan, amit látok, az pedig ingerlően zavaros. Lehet, ezután pláne ezt az utat választom, és az irodalomnál maradok, lehorgonyozva egy tiszta, a politikánál sokkal tisztább közegben. Hetven éves lettem, még van célom és dolgom: kislányomat szeretném fölnevelni."

Végül még egyszer bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbánthatott. Azt nem tudni, az író-humorista hasonló önbelátásra vár-e Bayertól.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.