Bezárja budapesti irodáját Soros György alapítványa

2018. április 19., 19:43

Szerző:

Bezárja Budapesten irodáját a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) – írja a Die Presse. A hírt Patrick Gaspard, az OSF vezetője jelentette be, aki kifejezetten ezért utazott Budapestre. Eddig Budapesten működött az alapítvány regionális központja, most Berlinbe költözik.

A ma már több mint 100 országban működő Nyílt Társadalom Alapítványok története 1984-ben kezdődött, amikor Soros György megalapította első jótékonysági alapítványát Magyarországon Magyar Soros Alapítvány néven. Az új alapítvány ösztöndíjakat tudott nyújtani magyarok számára, akik így lehetőséget kaptak külföldi utazásokra és tanulmányokra. Ebből tanult a mai fideszes elit egy része is, kezdve Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az alapítvány 1984 óta összesen 400 millió dollárral támogatta Magyarországot. (Részletek itt.)

A civilek ellen indított kormányzati háború fő célpontja az OSF és az általa támogatott hazai szervezetek, alapítványok, projektek lettek. A Stop Soros nevű törvény kifejezetten hátrányosan érinti az OSF-et, amely a világ civil szervezeteinek pénzügyi támogatásával foglalkozik azzal a kifejezett céllal, hogy támogassa az egyenlő esélyeket, az igazságos elbírálást, a közegészségügyet és a független médiát. Az előző ciklusban kétharmad híján nem megszavazott törvényjavaslat értelmében a külföldről érkező összeg után 25 százalékos illeték megfizetésére kötelezné a szervezetet. Az újra kétharmaddal rendelkező Fidesz már közölte, hogy első dolga lesz a Stop Soros elfogadása.

Néhány tény az OSF-ről

  • 1985 és 1995 között a Magyar Soros Alapítvány több mint 4 millió dollárt fordított arra, hogy könyvtáraknak, kórházaknak és más közintézményeknek fénymásoló gépeket szerezzen be, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy az állami ellenőrzés dacára is megvalósulhasson a gondolatok és információk szabad áramlása.
  • 1991 és 1996 között az alapítvány több mint 5 millió dollárt fordított arra, hogy több tízezer általános iskolás gyermek ingyenesen juthasson reggelihez akkor, amikor számtalan család gazdasági nehézségekkel küzdött a kommunizmust követő átmenet időszakban.
  • Az 1990-es években az alapítvány az egészségügyi ellátás korszerűsítését célzó nagyszabású programot támogatott, amelynek keretében ultrahangos diagnosztikai szkennerekkel sikerült ellátni Magyarország több kórházát.
  • 1997 és 2004 között, amikor a hajléktalan emberek között ugrásszerűen megnövekedett a TBC-megbetegedések száma, az alapítvány a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való partneri együttműködés keretében 40 000 ember szűrővizsgálatát tette lehetővé.
  • A Nyílt Társadalom Alapítványok anyagi támogatásának köszönhetően több mint 3200 magyar – többek között Orbán Viktor – kapott lehetőséget külföldi tanulmányokra.
  • Alapítónk, Soros György több mint 250 millió dollárt adományozott a Középeurópai Egyetem (CEU) létrehozására. A Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíjával eddig több mint 2100 magyar diák tanult a CEU-n.
  • 2010-ben a Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió dolláros azonnali segélyt tett elérhetővé a tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa után.
  • A 2008-as pénzügyi világválságot követően Magyarországon 8,6 millió dolláros sürgősségi támogatást nyújtott több mint 150 olyan helyi civil szervezetnek, amelyek a gazdasági és szociális problémák leküzdésében segítették a lakosságot. Egyik projekt Tarnabodon a helyi hátranyos helyzetű közösség fejlesztését célozta 1,6 millió dollár értékben, melyet a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve valósítottak meg.
  • A budapesti iroda a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik regionális központja 100 munkatársának 60%-a magyar.

(az OSF honlapjáról)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.