Bevándorlási különadót akar bevezetni az Orbán-kormány

2018. június 19., 17:03

Szerző:

Az Orbán-kormány kormány javaslata szerint 25 százalékos bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek, ezt is tartalmazza az Országgyűlés elé kedden kerülő adótörvény - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az MTI-t.

Varga Mihály
Fotó: Népszabadság/archív/Szabó Barnabás

Eszerint az Orbán-kormány minden lehetséges eszközzel szeretné megvédeni Magyarországot az illegális migrációtól. A kormány a határkerítés, a megerősített határvédelem, a jogi határzár mellett újabb intézkedéseket tart szükségesnek Magyarország védelmében.  A migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás és az illegális migráció szervezését büntető Stop Soros törvénycsomag mellett, adópolitikai eszközökkel is fel kíván lépni a migráció szervezése ellen.  Az illegális migráció elleni védekezés jelentős pénzügyi terheket jelent a magyar költségvetésnek, így közvetve a magyar embereknek - fogalmaztak. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok - mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat - az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd.

Eredetileg a Stop Soros törvénycsomagban szerepelt, hogy 25 százalékos illetéket fizettetnének azokkal a migrációt támogató magánszemélyekkel és civil szervezetekkel, akik és amelyek külföldről kapnak pénzt. Ezt csak azzal kerülhették volna el, ha bizonyítják, hogy az összeget „humanitárius segítségnyújtásra” fordítják.

Az ügyben később megszólalt Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője is, aki azt mondta, helyes és az a minimum, hogy a bevándorlást segítő szervezetek különadót fizessenek.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.