Betelt a pohár a védőnőknél

2017. március 20. 10:47

Minisztereknek és közjogi méltóságoknak küldött levélben kér fizetésemelést több mint hatszáz védőnő. Diszkriminatívnak tartják a bérezésüket a többi egészségügyi dolgozóhoz képest.

Miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra – így a kötelező kamarai tagság s a kreditszerzési kötelezettség –, az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá – mondta el Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke a Világgazdaságnak.

Fotó: MTI

Magyarországon 4500-5000 védőnő dolgozik, körülbelül négyszázan hiányoznak az állományból.

A lap kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt írta, hogy „a jelenleg hatályos szabályozás alapján az alapellátás finanszírozása jelentősen eltér a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátás finanszírozásától, de most nincs mód béremelés jellegű, illetve bértáblaalapú szabályozásra”. Tavaly a költségvetés kétmilliárd forintot megszavazott a védőnők illetményének emelésére, de Csősz Katalin szerint a beharangozott bruttó 30 ezer forint helyett sokan csak pár ezer forinttal kapnak többet, de tud olyan védőnőről is, akinek egyáltalán nem emelkedett a fizetése.

Miután 2018–2019-re a védőnőknek semmilyen fizetésemelés nincs betervezve, viszont az egészségügyi szakdolgozói bértábla évről évre nő, hamarosan a diplomás védőnők bére 50-60 ezer forinttal kevesebb lesz, mint a hasonló diplomás végzettségű egészségügyi szakdolgozóké – mutatott rá az MESZK.