Béremelésükért küzdenek a húsosok

2018. március 5., 10:12

Szerző:

A beszállítókon spórolják meg a multi kereskedelmi áruházláncok a saját alkalmazottaik bérének látványos emelését – állítja a Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Ezt abból gondolják, hogy a húsiparban dolgozók 12 százalékos bérköveteléseit azzal hárítják el a munkáltatók, hogy a kereskedők hallani sem akarnak a termékek áremeléséről. A HDSZ levélben hívja fel a nemzetgazdasági miniszter figyelmét a jelenségre, amelyet a kötelezően előírt minimálbér és garantált bérminimum-emeléssel a kormány idézett elő.

A húsipar mindig is a kereskedelemnél jóval kisebb, 1-2 százalékos nyereséggel dolgozott – emlékeztet Golhovics Gábor, a szakszervezet elnöke. „Munkavállalói oldalról nagyon örülünk, hogy az üzletláncok bérversenyéből a dolgozók jól jöttek ki, az viszont nem tetszik, hogy az áruházak a beszállítókkal akarják megfizettetni megnövekedett költségeiket” – jelentette ki a szakszervezeti vezető. Elmondta, mivel a kötelező garantált bér ez év január 1-jétől 12 százakkal nőtt, nem kérhetnek kevesebbet a bértárgyalásokon. A munkáltatók azonban ennél lényegesen kevesebbre látnak lehetőséget, arra hivatkoznak a tárgyalásokon, hogy az áruházláncokkal nem tudnak szerződést kötni, hallani se akarnak arról, hogy a beszállított termékek árát emeljék.

Az elnök utalt arra, hogy az élelmiszeripar más területén is ugyanettől a jelenségtől szenvednek a beszállítók. A tejipari, a konzervipari cégek is küzdenek ezzel a problémával, munkavállalóik képviselői is arra panaszkodnak, hogy az áruikat megrendelő üzletláncok nem hajlandók áremelést elfogadni.  A probléma egyébként csak a húsiparban mintegy tízezer embert érint.

A szakszervezeti vezető felhívja a figyelmet arra is, hogy az üzletláncok a munkaerőt is elszipkázzák a húsipari cégektől, mert az élelmiszeriparban dolgozók könnyebben elmennek eladónak, hiszen jobb munkafeltételek mellett esetleg többet kereshetnek. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.