Érik Benkő Tibor leváltása, a minisztert alkalmatlannak tartják a hadseregfejlesztés levezénylésére

2019. szeptember 16., 09:30

Szerző:

Számos vezető beosztású tiszt nyugdíjazása áll küszöbön a Honvédelmi Minisztériumban (HM), a vezetőváltás része lehet a Népszava értesülései szerint Benkő Tibor vezérőrnagy, honvédelmi miniszter távozása is.

A lap úgy tudja, hogy a hadseregfejlesztés levezénylésére többen alkalmatlannak tartják a minisztert az Orbán-kormányban és a honvédsége soraiban is.

Merényletek Párizsban - Félárbócra engedték a nemzeti lobo Orbán Viktor miniszterelnök és Benkő Tibor vezérezredes 2015-ben, a párizsi terrortámadást követően elrendelt gyásznapon.

A HM-en belül szervezeti átalakítások is küszöbön állnak, többek között a harckocsik karbantartásával foglalkozó HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülne. A kiszivárgott koncepció szerint megszűnne a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., a Zrínyi Kiadó sorsa azonban még bizonytalan. Az átszervezésekre állítólag már létre jött a munkacsoport is, amit Mogyorósi József Zsolt ezredes, logisztikai csoportfőnök-helyettes vezet.

A Magyar Honvédség fejlesztésére a NATO-val egyeztetett tervek szerint kerül sor, mely együtt jár a haderő költségvetésének emelésével is, aminek célja legalább a GDP 2 százalékának elérése. Az eddig kiszivárgott tervek szerin amerikai rakétákat vásárol a hadsereg a Gripen vadászgépek felszerelésére, valamint török gyártmányú katonai terepjárókat vásárolnak.

Mindkét vásárlásról csak a külföldi sajtóból értesülhettek a magyar állampolgárok, azokról ugyanis a magyar kormány kérdésre sem adott érdemi tájékoztatást.

Az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke „sajtókacsa” kifejezéssel cáfolta a Népszava értesülését Benkő Tibor menesztéséről. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.