Bencsik András szerint 1300 menekült befogadása nem jelenthet gondot

2018. január 18., 12:12

Szerző: Bíró Veronika

Most már tényleg nézünk, mint a moziban, ahogyan az Orbán-kormány egyik napról a másikra saját magát cáfolja. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az EchoTV-ben azt nyilatkozta, hogy 1300 menekült befogadása egy tízmilliós országban nem lehet gond. Hogy mi van?

„Egy tízmilliós ország számára nem szabad, hogy gondot okozzon 1300 menekült végleges vagy időleges befogadása.”

Az interjút a Mérce szúrta ki. 

Altusz Kristóf helyettes államtitkár nemrég nyilatkozta, hogy Magyarország befogadott 1300 menekültet. Azóta Hidvéghi Balázstól, a Fidesz kommunikációs igazgatójától sorvezetőt kaptak a kormánypárti képviselők és választókerületi elnökök, hogy mit kell nyilatkozniuk a témában. Ez azonban nem jutott el mindenkihez, így fordulhatott elő, hogy Kriza Ákos, Miskolc polgármestere véletlenül nem azt nyilatkozta, amit kellett volna. 

Hirtelen zavarában a Fidesz összevissza nyilatkozik a titokban befogadott menekültekről. A sokmilliárdos nemzeti konzultáció után ugyanis kínos felvállalni azt, hogy számolatlanul költött a kormány temérdek közpénzt arra, ami ellen két éve kampányol. Az Orbán-kormány nyíltan kiáll amellett, hogy nem hajlandó az EU által megszabott menekültkvótát elfogadni és 1294 menekültet befogadni. Most, hogy kiderült, hogy 1300 embert mégis befogadtunk, teljes kanyart vett a hivatalos magyarázat.

Bencsik András korábban a menekültekre ennyit mondott:

„Ne kerteljünk, ezek állatok.”

Most pedig mindent értő, magyarázó hangon azt taglalja, hogy ennyi ember befogadása nem okozhat gondot. Tovább taglalja, hogy mindenki értse:

„Ebben az országban szerintem több ezer olyan külföldi él, akik távoli földrészekről jöttek ide. Kínaiak, thaiok, vietnámiak, és így tovább, és nem okoz sokkot. Ez szerintem nem okozhat gondot egy tízmilliós országnak. Az okoz gondot, ha parttalanná és nyitottá válik az az ajtó, amelyen keresztül olyan mennyiségű idegen ember áramlik be, akik átalakítják az életünket. És ez nem emberjogi kérdés, hanem civilizációs kérdés, hogy egy harmadik világból jövő áradat, akik menekülnek a szomjúság, az éhség elől…”

Arra nem tért ki, hogy mit gondol a húszezer letelepedési kötvénnyel befogadott "áradatról", aminek részleteit gondosan titkolja az állam. A kötvényeket forgalmazó Arton Capitalnél valószínűleg önbetörés történt, a kötvényekre vonatkozó mindenféle dokumentációt, adatot eltüntettek, a rendőrség pedig április óta nem tud gyanúsítottat felmutatni.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.