Előre figyelmeztette Zacher Gábor a feletteseit, hogy a Honvédkórház sürgősségi centruma októberre összeomolhat

2018. szeptember 1., 18:31

Szerző:

Kun Szabó István vezérőrnagynak, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka a címzettje annak a belső levélnek, amelyet egy anonim olvasói levél nyomán az Index hozott nyilvánosságra szombaton, és amit Zacher Gábor írt alá. A lap megkereste az orvost, aki nem cáfolta a levél valódiságát.

A levél roppant súlyos állítása:

A Honvédkórház sürgősségi centruma „legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik", 

A szöveg egyenként végig is halad azokon a munkatársakon, akiket bármelyik pillanatban elveszíthet az intézmény, ha nem rendezik a munkakörülményeket és nem csökkentik az egyes alkalmazottak munkaterheit. Eszerint:

„a sürgősségi centrumban dolgozó orvosok közül hatan töltik felmondási idejüket, ketten gyermeket várnak, egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, egy orvos a PhD-ja miatt fizetés nélküli szabadságra megy, egy orvost pedig külföldi misszióba vezényeltek”.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

Zacher a levélben azt is leírta, hogy a fenti emberek pótlása nélkül az ügyeleti műszakok betöltése is nehézségbe ütközhet, és erre nem megoldás az sem, ha más osztályokról irányítanak át embereket, mert sürgősségi gyakorlat nélkül még egyébként képzett orvosok sem feltétlenül tudják ellátni ezt a típusú munkát. A levélben Zacher azt is kiemelte, hogy nem személyekről szóló problémáról van szó, hanem:

egész egyszerűen az októberi ügyeleti beosztást ilyen körülmények között már nem lehet elkészíteni.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

A levélíró kitért arra is, hogy az osztály műszaki felkészültsége elégtelen. 

„Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg” – írja Zacher, aki szerint a betegek áthelyezése is gyakran nehézségekkel jár, az orvosoknak sok idejük és energiájuk megy el telefonálgatásra és alkudozásra más osztályokkal.

A toxikológus-főorvos az Indexnek nem tagadta, hogy ő írta a levelet, de világossá tette azt is, hogy nem ő hozta azt nyilvánosságra, és kellemetlen számára az így kialakult helyzet. Azt nyilatkozta még, hogy nem akar az ügyben többet nyilatkozni, büszke a Honvédkórházban eltöltött négy évére: „fantasztikus emberekkel dolgoztam együtt, nincs bennem tüske és nem akarok pocskondiázni senkit”.

Megírtuk: Zacher Gábor pénteken adta be felmondását, mert nem tud elszámolni lelkiismeretével, és a munkavégzéshez szükséges körülmények és emberállomány nem adottak. A kórház vezetése úgy kommentálta a döntést, hogy amúgy is eldőlt már, hogy az orvos nem kap új szerződést. A főorvos utódlásáról is írtunk, egyes értesülések szerint ugyanis az Országos Mentőszolgálat korábban menesztett vezetője kerülhet Zacher helyére.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.