A szocialisták nem tűrik tovább, hogy Gyurcsányék felmossák velük a padlót

Eddigi védekező politikáját megváltoztatva keményebb tárgyalási stílusra válthat a DK-val szemben az MSZP. A 106 egyéni jelöltről új saját javaslattal állnak elő, és várhatóan ragaszkodni fognak a közös listához, amit Gyurcsányék eddig elutasítottak. Erről a holnapi elnökségi ülésen döntenek. Jellemző a párton belüli zavarra, hogy a szocialista tárgyalódelegáció munkájától már egy ideje visszalépett Tóth Bertalan frakcióvezető. A tervek szerint a szocialista küldöttség ezután csak kötött mandátummal mehetne a DK-hoz. Az ok: egyre nehezebben viselik azt, hogy Gyurcsányék felmossák velük a padlót.

2017. november 30., 14:56

Szerző:

A pénteki MSZP-s elnökségi ülésre az a többségi álláspont körvonalazódik, hogy a szocialisták nemcsak elutasítják a DK egyéni képviselőjelöltekről szóló listáját, de új saját javaslattal rukkolnak elő. Az eddigi defenzív politikájukat megváltoztatják, és erőteljesebben kérik majd Gyurcsányéktól, hogy az egyéni jelöltekről szóló megállapodás mellett közös listát is állítsanak.

– Meg kell állapodni, de nem mindenáron – mondja több szocialista politikus. Azt is állítják, nem akarnak ultimátumot adni, de a DK ultimátumát sem fogadják el.

Több szocialista politikussal beszéltünk, akik egybehangzóan úgy panaszkodtak: Gyurcsányék az önérzetüket sértették meg. Nem csak azért zúgolódnak, mert agresszívnak tartják Gyurcsány Ferenc politikáját – amelynek célja, hogy a Demokratikus Koalíció legyen az egyedüli erő a baloldalon –, úgy látják, Gyurcsány folyamatosan feltörli velük a padlót, meghazudtolja őket, lekezelően beszél róluk. Ráadásul szerintük Molnár Gyula pártelnök puhán tárgyal. (Más forrásaink szerint ez nem így van, Molnár keményen egyezkedik a DK-val.) Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a DK több erős MSZP-s körzetet elvitt volna. (Például az egyik csongrádit, ami ellen felléptek Botka Lászlóék. Az újpestit, ami miatt kilépett az ottani fölényes győzelmet arató Horváth Imre az MSZP-ből, de még Kunhalmi Ágnes körzetét is megszerezné a DK.)

Jellemző a zavarra, hogy a múlt pénteki tárgyalásra nem ment el a szocialista delegáció harmadik tagja, Tóth Bertalan frakcióvezető, mert javaslatát – az elnökség előzetesen adja jóváhagyását a megtárgyalandó listára – nem fogadták el a többiek. Írtunk róla, hogy az egyeztetésen hivatalosan az MSZP részéről Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan vesz részt, míg a DK tárgyalói Gyurcsány Ferenc, Varju László és Molnár Csaba.

A napokban az ATV nyilvánosságra hozott egy listát, amely állítólag a tárgyalások jelenlegi állapotát tükrözte. Molnár Gyula és Molnár Csaba is azt mondták, nem pontos a lajstrom, Gyurcsány viszont egy ATV-s interjúban azt mondta a tévé főmunkatársának, hogy „ennél pontosabb lista nem jelent meg, és a végső megállapodás olyasmi lesz, amit maga megírt”. Később Molnár Gyula azt állította, az ATV.hu-n megjelent lista a DK igényeit tartalmazza, azt nem a szocialisták szivárogtatták ki.

A Hír TV-ben nemrégiben Kunhalmi Ágnes fakadt ki: nem a fontos dolgokról, kórházakról, oktatásról szól a diskurzus, hanem listákról.  Ehhez képest még mindig sajtcetlikről beszélgetünk. A saját szavazóinkat köpjük arcon, mikor így viselkedik az ellenzék. (…) Ez a politika ebben az országban?”

Azt, hogy milyen indulat munkál a szocialistákban, jól jellemzi: felvetődött már Molnár Gyula elnök megbuktatásának ötlete is, de hamar elvetették, tisztában vannak azzal, hogy egy esetleges tisztújítás politikai öngyilkosság lenne. Az is szóba jött, hogy visszahívják őt a tárgyalódelegációból, és szerepét Hiller István veszi át, akit Mesterházy Attila volt pártelnök segíthetne. Az indulatok csitulása után a valószínűbb forgatókönyv, hogy Molnár marad a tárgyalódelegáció vezetője, de az elnökség által kötött mandátummal tárgyalhat csak. Molnár Gyula egy, a pozíciójából való elmozdíthatóságát firtató kérdésre a HÍR TV Egyenesen című műsorában úgy reagált, hogy ha egy párt komoly ütést kap, nehéz az elnök helyzete.

– De sem a helyzet nem kívánja, sem ok nincs, hogy ezen változtassunk – tette hozzá. Ezt megerősítették nekünk más szocialista politikusok is.

Úgy tudjuk, az is felmerült, hogy egy ellenzéki vezető színrelépése kihúzná őket a csávából, de ilyen nincs a láthatáron, mondják. Azt már belátták, hogy a december 9-re tervezett kongresszusnak – ott szentesítenék a 106 egyéni jelöltről szóló listát – nincs sok értelme. Ezért nem kizárt, hogy el is elhalasztják. Erről Mesterházy Attila is beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Molnár Gyula pártelnök a HÍR TV-ben ezt cáfolta, szerinte megtartják a kongresszust, és az választási programbemutató esemény lesz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.