Befolyásos magyarok is szerepelnek a legújabb offshore-papírokban

2017. november 6., 07:23

Szerző:

A Panama-iratok után újabb óriási dokumentumcsomag szivárgott ki offshore cégekről – főleg Appleby nevű, a világ egyik legnagyobb, offshore cégek alapításával és működtetésével foglalkozó társaságától –, és ezekben az iratokban is feltűnnek magyar szereplők, köztük Nagy István svájci nagykövet és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – írja a 444-en megjelent cikkében a Direkt36, a kiszivárogtatással foglalkozó nemzetközi projekt egyedüli magyar résztvevője. A hazai szálakat ők bogozták ki.

A több mint 13 millió dokumentumot nagyrészt ugyanaz a csapat dolgozta fel, amely a Panama-iratok ügyét is kirobbantotta másfél évvel ezelőtt. A fájlok jelentős része az Appleby nevű, offshore cégek létrehozásával és tanácsadással foglalkozó társaság belső iratanyagából származik, de vannak dokumentumok más forrásokból is. 

Fotó: MTI/Konka Péter

A Panama-iratoktól eltérően ugyan ebben a kiszivárogtatásban nem tűntek fel magyar politikusok, de a dokumentumok révén megismerhetővé vált több befolyásos, közéletileg is aktív üzleti szereplő eddig rejtett vagy csak részben ismert tevékenysége.

Így kiderült, hogy az Orbán Viktorral személyesen is jó viszonyt ápoló Nagy István svájci nagykövet tisztséget viselt a Thyssen-Bornemisza nevű gazdag európai nemesi családhoz kötődő cégben, a Fragonard Limited nevű Brit-Virgin-szigeteki társaságban. Nagy nem válaszolt a Direkt36 kérdéseire.

Az OTP és az MKB bank az Appleby-ez fordult jogi tanácsért egy ügyvéden keresztül egy Seychelles-szigeteken zajló és Demján Sándor érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztési projekttel kapcsolatban. Demján cége közölte, hogy a két bank már nem vesz részt a projekt finanszírozásában. 

A magyar állam tulajdonában lévő Eximbank az egyik projektjéhez egy magyar ügyvédi irodán keresztül adott megbízást szintén az Applebynek. Az Eximbank egy gáz mikroturbinákat gyártó magyar cég finanszírozásával kapcsolatban vette igénybe az offshore szolgáltató cég munkáját, de a Direkt36 kérdésére azt nem árulta el, hogy konkrétan mely gyártóról van szó.

A kiszivárgott adatokban szerepelnek információk Andrew Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó két korábbi, már több mint tíz éve megszüntetett offshore cégről is. A cégek az Aruba nevű karibi szigeten voltak bejegyezve, és filmekkel kapcsolatos tevékenységet végeztek. Vajna azt közölte, hogy régi filmgyártó cégéhez, a Carolcóhoz kötődött a két társaság.

Emellett az iratok tartalmaznak részleteket Soros György offshore-érdekeltségeiről is. A dokumentumokból kiderül, hogy Soros az Appleby segítségével működtet egy offshore cégekből álló hálózatot, amelynek révén érdekeltsége van többek között egy viszontbiztosítással foglalkozó cégben.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.