Baráti adókulcsot kapott Andy Vajna, 1,7 milliárdtól fosztják meg a magyar államot

2017. október 12. 11:15 - szerző: Ágoston Zoltán

Egyesült Andy Vajna két kaszinóüzemeltető cége, ami lehetővé tette, hogy a filmügyi kormánybiztosnak 2,1 milliárd helyett mindössze négyszázmillió forint játékadót kell befizetnie – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI / Konka Péter

A lap cikkéből az derül ki, hogy a nagyszabású adóoptimalizálási ügylethez az LVC Gold Kft.-t olvasztották be az LVC Diamond Kft.-be. Az LVC Diamondnak tavaly 14,2 milliárd, a szeptember 30-án törölt LVC Goldnak pedig 8,4 milliárd forint árbevétele volt tavaly, amely után az előbbinek 3,4, az utóbbinak 2,5 milliárd forint játékadót kellett volna befizetnie. A koncessziós díjat le lehet vonni játékadóból, és mivel ez az LVC Diamond esetében 2,3, az LVC Gold esetében pedig 1,5 milliárd forint, a két cég játékadója 1 200 000 000+950 000 000, vagyis összesen 2,1 milliárd forint lett volna. Azt, hogy ebből Andy Vajna mégis megtarthatott magának 1,7 milliárdot, az LVC Gold beolvasztása tette lehetővé, Magyarországon ugyanis tízmilliárd forintig 30 százalék a játékadó, tízmilliárd forint feletti részre viszont már csak 10 százalékot kell befizetni. Az LVC Gold és az LVC Diamond összbevétele 22,6 milliárd forint volt, amely után 4,2 milliárd forint lenne a játékadó, de ebből levonhatják a 3,8 milliárd forintos koncessziós díjat, így a filmügyi kormánybiztosnak mindössze négyszázmillió forint befizetésének a nyűgét kell elviselnie. És ez 1,7 milliárddal kevesebb, mint amennyit az összeolvadás előtt kellett volna, mint a 2 százaléka a 22,6 milliárd forintos összbevételnek. 

Az ügyletet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásával hajtották végre. Tavaly az LVC Goldnak egyébként 1,7 milliárd, a Diamondnak 3,9 milliárd forint adózott nyeresége volt, amelyet Andy Vajna osztalékként ki is vett. Online kaszinója Magyarországon csak a filmügyi kormánybiztosnak lehet, néhány kivételtől eltekintve pedig nincs olyan terem sem, amelyet ne az ő cége tartana fenn. A koncessziós jogot 2024-ig kapta meg.