A hosszú élet titkáról beszél a jövő héten 100. születésnapját ünneplő Bálint gazda

2019. július 20., 16:24

Szerző:

Jövő vasárnap lesz százéves Bálint György. Ebből az alkalomból a Reuters interjút készített Magyarország kedvenc kertészével, Bálint gazdával.

A kertészmérnök az interjúban arról beszélt, hogy a föld és a környezet ápolása a legcsodálatosabb munka, és mindenkit arra biztat, ha van kertje, bármilyen kicsi is, termesszen zöldséget, gyümölcsöt. Már csak azért is, mert akik így tesznek, többet is fogyasztanak ezekből.

Bálint György közölte azt is, hogy aggódik a klímaváltozás miatt, és fontosnak tartja az önellátó közösségek létrehozását, mivel a Föld lakossága körülbelül 30 év múlva, 2050-re már tízmilliárd fős lehet.

Bálint György úgy gondolja, hogy a hosszú élet titka a természetközeliség mellett az, hogy aktívak maradjunk. Elmondása szerint a kertészkedés célt és állandó sikerélményt ad, mert egy kertésszel minden nap történik valami. Például kinyílik egy virág, vagy nőni kezd egy mag.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A Reuters beszámolt arról is, hogy Bálint György 1945-ben mindössze 42 kilósan tért haza egy ausztriai koncentrációs táborból, két nővére közól az egyik a holokauszt áldozata lett.

Bálint György egyébként az ország 100 óvodájában a gyerekekkel ültet facsemetéket, a tervek szerint idén ősszel és jövő tavasszal. A kertészmérnököt több alkalommal is jelölték a XVI. kerület díszpolgári címére, de azt a képviselőtestület fideszes többsége valamiért nem engedte.

(A 24.hu nyomán.)