Babos Tímea, Mészöly Kálmán, Lovász László és Charlie is Budapest díszpolgára lett

2018. június 19., 14:39

Szerző:

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés keddi ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező, Horgas Eszter fuvolaművész, Horváth Károly (művésznevén Charlie), Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Fővárosi Közgyűlés - Átadták Budapest díszpolgári címe Fővárosi Közgyűlés - Átadták Budapest díszpolgára címet
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Babos Tímeának járó elismerést édesapja, Babos Csaba, a Burger Barnának járót felesége, Feszthammer Fanni, a Hazay Istvánnak járót pedig fia, Hazay István vette át.

Tarlós István főpolgármester a szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt arról beszélt, hogy ma egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. Budapest legújabb kori történelmének két dátuma különösen fontos: 1944. március 21-e, amikor a német hadsereg katonái megszállták hazánkat, és 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot - mondta.

Tíz évvel a kivonulás után a polgári kormány úgy döntött, hogy ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánítja. A Fővárosi Közgyűlés ezzel közel egyidejűleg úgy határozott, hogy ezen a napon adja át a díszpolgári címeket - emlékeztetett a főpolgármester, aki úgy fogalmazott, hogy a szabadság és a felemelkedés kezdete a legméltóbb helye, szimbóluma a nagy teljesítmények elismerésének.

Tarlós István azt mondta, hogy Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését. Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik. Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel. A kitüntetettek egytől egyig minden eredményükkel Budapest javát szolgálják - jelentette ki.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.