Azonnal meg is hackelné az új Országgyűlést a frissen megválasztott képviselő

2018. április 18., 13:59

Szerző:

Parlamenti félbojkottot hirdetett a Facebook-oldalán Burány Sándor. Az MSZP frissen megválasztott egyéni országgyűlési képviselője, aki elnyerte a kőbányai mandátumot, arra szólítja valamennyi ellenzéki pártot, hogy törjenek ki a parlamenti keretekből, s tegyenek valamit a kétharmados úthengerrel szemben.

„Ha mindent úgy csinálunk, mint eddig, a NER mindnyájunkat túlél,

csak az a kérdés, hogy sírjaink itthon domborulnak vagy külföldön.

Idő van, most kell lépni, mielőtt lényegtelen lesz, hogy mit csinálunk. Vagy megállítjuk Orbán Viktort, vagy végképp biodíszletté válunk. Most a parlamenti ellenzéknek és a Parlamenten kívüli civil ellenzéknek túl kell lépni saját (egyre rövidülő) árnyékán. Meg kell egyezni a rendszerellenes minimumban és létre kell hozni az Ellenzéki Kerekasztalt, a Civil Kerekasztalt, a Szakszervezeti Kerekasztalt és az Önkormányzati Kerekasztalt." A szocialista politikus azt is kifejtette, hogy mindezt milyen céllal és hogyan is gondolná létrehozni, s miként jöhetne létre egyfajta nemzeti minimum e kerekasztalok munkájával. Majd pedig azt írta:

„Együtt kell tüntetnünk, sztrájkolnunk, ellenállnunk parlamenten belül és kívül, amíg a minimum követeléseket az Országgyűlés el nem fogadja. A parlamenti ellenzéknek ehhez vállalnia kell, hogy az alakuló ülést követően semmilyen formában nem vesz részt az Országgyűlés munkájában addig, amíg a feltételeket nem teljesítik."

Burány egyelőre hat követelést fogalmazott meg azzal, hogy a lista szabadon bővíthető.

Ez az első ellenzéki stratégia a következő négy év parlamenti munkájáról. Mindez talán meglepő, hiszen Burány épp a hétvégén lett biztosan a Budapest 9. választókerületében (X. kerület) folytatott, kiélezett választási küzdelem győztese:

  •  1. Burány Sándor (MSZP-PÁRBESZÉD) - 40,78 százalék, 22 010 szavazat
  •  2. György István (FIDESZ-KDNP) - 39,32 százalék, 21 222 szavazat
  •  3. Tubák István (JOBBIK) - 10,07 százalék, 5436 szavazat
  •  4. Demeter Márta (LMP) - 6,53 százalék, 3522 szavazat
  •  5. Tölcsér Borbála (MOMENTUM) - 2,11 százalék, 1139 szavazat
  •  6. Kerezsi László (MUNKÁSPÁRT) - 0,41 százalék, 223 szavazat
  •  7. Závoczki Tibor (MIÉP) - 0,21 százalék, 114 szavazat
  •  8. Pálfi Margit Erzsébet (KÖZÖS NEVEZŐ) - 0,15 százalék, 81 szavazat
  •  9. Kovács Csaba (NEMZET ÉS BÉKE) - 0,13 százalék, 68 szavazat
  •  10. Lantos Tivadar (HAJRÁ MAGYARORSZÁG!) - 0,13 százalék, 68 szavazat
  •  11. Kara Sándor (IRÁNYTŰ) - 0,11 százalék, 58 szavazat
  •  12. Postásné Balázs Ildikó Ilona (LENDÜLETTEL) - 0,06 százalék, 34 szavazat

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.