Az ukrán határ mentén is találtak sertéspestises vaddisznót

2018. május 17., 12:35

Szerző:

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra – írja a Nébih közleményében.

A betegséget május 16-án mutatta ki a Nébih az elhullott állat teteméből származó mintában. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt, és kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

Afrikai sertéspestis - Virológiai vizsgálat Budapesten Afrikai sertéspestis - Virológiai vizsgálat Budapesten
Fotó: MTI/Mónus Márton

A hatóság nyomatékosítja, hogy a sertéspestis emberre nem veszélyes. A vírus gazdasági kárt okoz, mert a megbetegedett állatokat le kell ölni, és a kereskedelemre is korlátozó hatással bír. Ezért felhívják a figyelmet arra, hogy az állattartók akadályozzák meg, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek, illetve tilos a sertéseket állati eredetű moslékkal etetni.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban tíz ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellett leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, állapotuk.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítenie kell az állategészségügyi szolgálatot.

A hatóság következtetése szerint tehát a betegség a fertőzött vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra, ami ellentmond Nagy István agrárminiszter-jelölt feltételezésének. Nagy múlt héten jelölti meghallgatásán közölte véleményét, miszerint a betegség úgy kerülhetett Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.