Az Összefogás Párt felvette a 306 milliós támogatást, aztán szinte nyom nélkül felszívódott a választások után

2018. augusztus 17., 23:22

Szerző:

Két hete anélkül szűnt meg az Összefogás Párt, hogy akár egyetlen forintot visszafizetett volna a 2018. április 8-i választásokon történő indulásért kapott 306 millió forintos költségvetési támogatásból – derül ki az RTL Klub Híradójából.

A költségvetési támogatást azoknak a pártoknak kell visszafizetniük, amelyek nem érték el az egy százalékot, az Összefogás Párt pedig annak ellenére vehetette fel a 306 milliót, hogy  hogy azzal a 300 millióval sem számolt el, amelyet a 2014-es indulása miatt kapott. Az alakulat 66 jelöltet indított 2018. április 8-án, összesen 1407 szavazatot gyűjtve. Abban, hogy nem érték el az egy százalékot, semmi meglepő nincs. Kampányfilmet sem készítettek, az utolsó Facebook-bejegyzésük pedig 2016-os. 

Két hete aztán a Magyar Közlönyből derült ki, hogy a párt megszűnt. Bár a képviselői megadtak egy címet Óbudán az eljárás miatt, ez csak egy székhely, a párt elnökét, Szepessy Zsoltot nem lehet elérni. és a pártnak honlapja sincs már. A jogszabály szerint a költségvetési támogatásért az elnökön kívül a két alelnök, Stiffer Mónika és Katona Tibor felel a saját vagyonával a költségvetési támogatásért.

Szepessy Zsolt egyébként Monok volt polgármestere. Tavaly szeptemberben nem jogerősen négy év börtönre ítélték befolyással üzérkedés miatt, polgármesterként ugyanis csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzéséhez, de egy ígéretét sem tartotta be, egy honosítási eljárást sem indított el. Benne lehet választási csalás előkészületében is, nem mellesleg pedig ő volt az, aki még  parlamenti választások előtt írt egy felháborodott hangú levelet az RTL Klubnak, amiért a kereskedelmi televízió  kamupártnak nevezte az alakulatát. Szeretné végérvényesen nyilvánosan megcáfolni azt, hogy az Összefogás Párt egy kamupárt lenne, és csak a kampányfinanszírozás megszerzése lenne a célja – hangzott a levél.

Magyaroprszágon tizenhárom olyan párt van, amelyik nem ért el egy százalékot a 2018-as parlamenti választásokon, és  közülük eddig mindössze három – köztük az Együtt – fizette vissza a támogatást. Tíz párt egy fillért sem adott vissza az adófizetői pénzből.