Az orvostanhallgatók azért kapnak kevesebb ösztöndíjat, mert a hökösök megemelték saját fizetésüket

2018. március 23., 14:53

Szerző:

A Semmelweis Egyetem azért csökkenti az orvostanhallgatók amúgy is meglehetősen alacsony tanulmányi ösztöndíjait, hogy a hökösök fizetését megemeljék – írja az Átlátszó Oktatás.

Semmelweis Egyetem
Fotó: Semmelweis.hu / D. Kiss Balázs

A hökösök közéleti ösztöndíjként kapnak fizetést az egyetemtől. A portál egy korábbi felmérése szerint volt olyan hökös, aki 2011. december és 2014. december között átlagosan 55 241 forint kapott havonta. Volt olyan hónap, amikor 29.800 forintot, és volt olyan, amikor 156 130 forintot. A tanulmányi ösztöndíjak legmagasabb összege ezt meg sem közelíti, még a 29 ezer forintot sem. 

Az állítólag a diákok érdekeit képviselő hallgatói önkormányzatot (hök) ez nem érdekli túlságosan, elnökségük azt javasolta a dékánnak, hogy idén a második félévre a közéleti ösztöndíj összegét a tanulmányi ösztöndíj terhére emeljék meg. A dékán, Hunyady László a kérésnek eleget is tett, bár válaszlevelében megjegyezte, hogy nem tartja helyesnek a döntést, és kérte a hököt, hogy gondolják át a döntést. Azt is megemlíti Hunyady, hogy a HÖK-tisztségviselők ösztöndíjait a munkavállalói alapbérhez igazítják, ami évről-évre növekszik. Ezt a növekedést pedig – egyéb forrás híján – szintén a hallgatói ösztöndíjakból fogják levonni.

A hallgatók már márciusban a csökkentett ösztöndíjat kapták.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.