Az Országgyűlés előre elítélte Czeglédy Csabát, az MSZP-s Molnár Zsolt a nagy hangzavarban a Fidesszel szavazott

Egy, még bírósági szakaszban sem lévő büntetőügyben hozott kvázi politikai ítéletet az Országgyűlés.

2017. november 14., 11:31

Szerző:

A nagy hangazavarban „félrenyomott” három szocialista képviselő a Czeglédy Csabát elítélő országgyűlési határozati javaslat – illetve annak összegző módosításáról szóló javaslat – szavazásánál. Ezzel magyarázta legalábbis a 168 Óra kérdésére Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke, hogy ő, valamint Tukacs István és Kiss László MSZP-s képviselő megszavazták azt az indítványt, amely fideszes kezdeményezésre lényegében Czeglédy bűnösségét mondja ki. A hangzavarról szóló történetet Tukacs is megerősítette lapunknak.

Sőt az érintett szocialisták ezután közleményt adtak ki, miszerint: az úgynevezett Czeglédy-ügyről ma kétszer szavazott az Országgyűlés, a szokásos eljárásnak megfelelően először az összegző módosítóról döntött a Ház, majd ezt követte a zárószavazás az egész határozatról. „Az MSZP-frakció álláspontja az, hogy nem kíván bírói szerepben eljárni, ezért a szavazásokon egységesen nem vesz részt. A határozati javaslatról szóló zárószavazásnál a frakció így is tett. Azonban az azt megelőző összegző módosító javaslat szavazásánál hárman tévedésből nyomtunk gombot. Az összegző módosító indítvány egyébként arról szól, hogy a kárrendezést a fiatalok mellett kiterjeszti a nyugdíjasokra is. A tévedésért elnézést kérünk” – írta a három MSZP-s honatya.

 

Molnár Zsolt. Hangzavar, gombnyomás
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Országgyűlés egyébként valójában egy folyamatban, sőt egyelőre még bírósági szakaszban sem lévő büntetőügyben hozott kvázi politikai ítéletet. A parlament ugyanis 148 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el a fideszes képviselők indítványát – itt a szocialisták végül már nem szavaztak –, így az Országgyűlés határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről – írja az MTI.

Az állami hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a Ház döntése alapján a kabinetnek a lehető leggyorsabban ki kell fizetnie azokat, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai tudatosan megkárosítottak. Valójában azonban még vádat sem emeltek Czeglédy ellen, aki június óta előzetes letartóztatásban van ugyan költségvetési csalás gyanúja miatt, ám az ügyészség még nem állt elő a vádirattal.

Czeglédy – aki az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben – szombathelyi önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) ellen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel nyomoznak. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. Így csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Czeglédy nemrég nyert egy nagy helyreigazítási pert az Origo és az állami hírtelevízió, az M1 ellen is az ügyben.

Az egykori parlament helyén működő nemzeti nagycirkusz legújabb felvonásában a Fidesz ma országgyűlési határozatban ítélte el régi politikai ellenfelét, Czeglédy Csabát – közölte a Demokratikus Koalíció. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt szintén arra emlékeztetett: Czeglédy ellen nemcsak jogerős bírósági döntés vagy egyáltalán bármilyen bírósági döntés nem született, hanem még vádemelés sem történt, így egy olyan embert akar befeketíteni a Fidesz, aki az igazságszolgáltatás szemében jelen pillanatban tökéletesen ártatlan. A DK szerint a Fidesz Czeglédyvel kapcsolatos országgyűlési határozata a politikai hatalom gyilkossági kísérlete a bírói hatalom fölött. Egyértelmű politikai nyomás az igazságszolgáltatáson, amelynek célja, hogy előre ítéletet hirdetve nyomást helyezzen az eljáró bíróságra. A DK szerint ha már ilyen mélyre süllyedt a Fidesz, ne bíbelődjön a látszattal: mondja ki, hogy mától nincs nyomozó hatóság, nincs ügyészség és nincs bíróság sem; mondja ki, hogy mostantól Orbán Viktor egy személyben dönti el, hogy ki a bűnös és ki az ártatlan.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.