Az Orbán-kormánynak minden pénzt megér II. János Pál bretagne-i keresztje

2017. november 2., 14:46

Szerző:

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón.

A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. A keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.

A ploermeli emlékmű
Fotó: Damien Meyer/AFP

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Szerinte mindez a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendő. Valóban igaz, hogy a 21. században Európában levetetünk egy keresztény jelképet? Vallásszabadság van mindenkinek, kivéve a keresztényeket? – firtatta.

Szijjártó Péter ezután még migránsozott egy jóízűt, majd bejelentette, hogy egyetlen, konzuli védelemre regisztrált New York-i magyarnak nem esett baja a keddi merényletben.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.